Daginstitutioner

Kære Pædagoger!

Alle daginstitutioner i Egedal Kommune har en børnebibliotekar som kontaktperson. Er du i tvivl om, hvem der er kontaktperson for din daginstitution, kan du spørge på Smørum eller Ølstykke Bibliotek.

Egedal Bibliotekerne har et tæt samarbejde med kommunens daginstitutioner. Her kan du se, hvad vi tilbyder:

Udbringning af bøger ud
Ring til jeres kontaktperson og bed dem samle et depot af bøger, som vores chauffør kører ud til jer. Vi tager gerne imod ønsker om bestemte titler/forfattere/sværhedsgrader. Har din institution fokus på et særligt emne, finder vi også gerne billedbøger og lette fagbøger om emnet. I er selvfølgelig også meget velkomne til selv at komme ned og udvælge bøgerne sammen med børnene.

Særlige lånevilkår
Materialer udlånes tre måneder af gangen til daginstitutioner. Vi laver et lånerkort til institutionen. Daginstitutioner kan låne alle materialer fra børneafdelingen på nær film. Det er ikke muligt at reservere og låne materialer fra andre kommuner.

Åbningstider uden personale
Da vi har udvidet vores åbningstider, er der tidspunkter på dagen, hvor der ikke er personale til stede. Det drejer sig blandt andet om formiddagen på Smørum og Ølstykke Bibliotek. Daginstitutioner kan dog stadig komme ind med deres lånerkort og pinkode. Det er derfor nødvendigt at få institutionens lånerkort med hjem. Ved besøg i den ubetjente åbningstid skal lånerkortet sættes i boksen ved siden af hovedindgangen, og derefter skal koden trykkes, så er der adgang til biblioteket.

Filmfremvisning
Hvert halve år udkommer vores arrangementskalender, hvor man blandt andet kan se, hvornår vi afholder vores filmfremvisninger for børn i alderen 3-6 år. Vi sender også en plakat ud til alle daginstitutionerne med et overblik over sæsonens filmfremvisninger. Ring til jeres kontaktperson og bliv tilmeldt.

Udstillinger
Mange institutioner laver alt fra collager til kreative eksperimenter med børnene. Vi synes, det giver liv til biblioteket, når børnene udstiller deres kreationer på biblioteket, og stolt viser dem frem til forældre og bedsteforældre. Ring til jeres kontaktperson, hvis I skal i gang med et projekt, I gerne vil udstille på Smørum eller Ølstykke Bibliotek.

Dialogisk læsning
Dialogisk læsning er en udvidelse af den almindelige oplæsning, hvor man bevidst prøver at få barnet til aktivt at sige så meget som muligt, om det der sker i bogen. Dialogisk læsning øger barnets ordforråd og er i det hele taget med til at udvikle barnets sprog.
Mange daginstitutioner, talepædagoger og forældre beskæftiger sig med dialogisk læsning, derfor har børnebibliotekarerne i samarbejde med talepædagogerne udviklet en række sprogposer med fire bøger i hver pose. Bøgerne egner sig i særlig grad til dialogisk læsning og poserne findes i to sværhedsgrader. Poserne kan lånes af daginstitutioner og privatpersoner.

Eventyrposer
I de senere år er flere og flere eventyr blevet bearbejdet og genudgivet for de mindste børn, og det giver mulighed for at nytænke arbejdet med eventyrene i børnenes dagligdag. Børnebibliotekarerne har, i samarbejde med kommunens talepædagoger, derfor lavet flere eventyrposer. I hver pose findes ét eventyr i forskellige sværhedsgrader, relevant legetøj samt vejledning og ideer til sprogstimulerende lege med udgangspunkt i eventyret. Meningen er, at eventyret både kan højtlæses og leges alt efter børnenes niveau. Håbet er, at børnene stifter bekendtskab med generen og udvikler deres sprog. Poserne kan lånes af daginstitutioner og privatpersoner.