De bedste krimier fra 2019

Jeg har sammen med nogle af mine kollegaer været til inspirationsdag om årets bøger. Her er de krimier som Bo Tao Michaëlis anmeldte som de bedste fra 2019

Der er udkommet rigtig mange krimier dette efterår, og en meget stor del af dem  er "del af serie krimier", men der er heldigvis også kommet andet.  

Magnus Montelius har netop vundet Palle Rosenkrantz-prisen, som er Det Danske Kriminalakademis pris for bedste udenlandske krimi. Prisen overrækkes på krimimessen i Horsen til marts.

Reserver bøgerne på listen under artiklen.

John le Carré: Fri agent
 

Scenen er sat i London 2018. Vores ene hovedperson er Nat, en midaldrende agent på retræte. Den anden er 26-årige Ed, ranglet, med briller og alene, der kæmper desperat for at modstå den politiske turbulens, som hvirvler omkring ham (han hader Brexit og præsident Trump). 

Le Carré er vendt tilbage til krimien, hvor man skal forstå det skjulte minespil. Den er sindsygt god. Le Carré har som altid et horn i siden på russerne, tyskerne og amerikanerne. Spionen der kom ind i varmen og ender med en Lilly model. 

Niklas Natt och Dag: 1793

Stockholm 1793. Der er nu gået mere end et år, siden kong Gustav III's død. Friherre Gustaf Adolf Reuterholm har reelt overtaget regeringsmagten og holder landet i et jerngreb. Den gamle konges død har efterladt et magttomrum. Ingen stoler længere på nogen, og overalt trives mistro og paranoia.

En underholdende historisk krimi, hvor stanken af lort og tis er tydelig og næsten kan lugtes af læseren. Sverige har lige tabt krigen til Rusland og er ved at miste Finland. Der er lig i skærgården. Fortællestilen minder lidt om Eco's Rosens navn.

Gretelise Holm: Dødfunden

Søndag den 16. september 2018 blev antropologen og samfundsforskeren Ellinor Green, 62 år, fundet død i sit hjem i Vanløse, og dødsårsagen kan ikke umiddelbart fastslås. Ellinor Green kunne have haft mange grunde til at føle sig træt af livet: En datter, som var besat af en usund kostdille....


Årets bedste krimi, skrivestil i retning af Hans Scherfig, elegant!
Læs Else Marie anbefaler: Dødfunden

Elly Griffiths: Det tavse vidne

Ruth bliver dybt berørt, da hun får en meddelelse om, at hendes gamle ven Dan Golding har mistet livet i en brand. Men da Ruth modtager et brev fra Dan, afløses sorgen af mistænksomhed. Dan har nemlig sendt brevet, dagen før han omkom. Han havde angiveligt gjort et banebrydende fund....

5. del af serie, det vil være en fordel at læse i rækkefølge.

God, velskrevet, godt brittisk håndværk. En "pæn krimi" velegnet for læsere som ser Barnaby.

Alessandro Perissinotto: Titanics orkester

Anna Pavesi er kommet til Tunesien efter anmodning fra moderen til datteren, Aurora, som er sigtet for mord. Aurora er skitzofren og moderen håber, at datteren ikke kan stilles til ansvar for sine handlinger i gerningsøjeblikket. Anna er ikke overbevist om, at hendes sygdom spiller en rolle.

3. del af serie

En bog i samme klasse om Umberto Eco!
 

Belinda Bauer: Knæk

Et enkelt øjeblik......kan ændre alt!
På en kvælende varm sommerdag sidder 11-årige Jack og hans to søstre i deres bil som er brudt sammen og venter på, at deres mor skal komme tilbage og redde dem. "Jack har ansvaret", sagde hun. "jeg er snart tilbage."

En velskreven psykologisk voksenkrimi om misbrug af børn. Var indstillet til den engelske Man Booker Prize 2018.

Jógvan Isaksen: Norske løve

Færøernes Mellem- og Realskole er på en smuk dag i maj 1935 på udflugt i bygden Lamba for at se og høre om udgravningerne efter skibet Norske Løve, som forliste nytårsaften 1707. Under udflugten forsvinder en fjorten år gammel dreng......

6. del af serie

Man får lyst til at besøge færøerne. Bogen er god og charmerende, hvad skete der egentlig den dag drengen forsvandt, lever han?

Lee Child: Bytteleg

Jack Reacher stiller sig ud på kørebanen og stikker tommelfingeren frem. Hans plan er at følge efter solen på en storslået rejse gennem USA fra Maine til Californien. Han når bare ikke langt. På en landevej dybt inde i New Englands skove ser han et vejskilt pege i retning af et sted, han aldrig har været og havner tilfældigt i sin fars hjemby.

Serien med Jack Reacher kan læses uafhængigt af rækkefølge.

Den enlige ulv og forkæmper for retfærdighed og sin egen frihed er igen i fuld fart og aktion, og historien er velskrevet og veldrejet. Der er skruet dejligt godt op for actiondelen. "En lufthavnskrimi", når du skal have spænding på rejsen ;-)

Magnus Montelius: Otte måneder

Den 30-årige Nina er ikke rigtig kommet nogen vegne med sin karriere som journalist. Men så får hun et tip, som vælter Sveriges udenrigsminister, fordi han boller ved siden af i Berlin.
Ind kommer en ny minister, en moden vidunderdreng, som hentes udenfor partiet. Den flotte, mørke karismatiske Jacob Weiss, hvis internationale karriere ligner en solstrålehistorie. Han vil have Nina som sin helt egen pressechef.

På sidelinjen er der den midaldrende Max, en politisk kandestøber, der finder en brist i Weiss' vej til magten. Gulddrengen mangler at gøre rede for otte måneder af sit velsmurte og veltrimmede levnedsforløb.

Krimigenrens gule føretrøje sidder igen på en svensker!
Magnus Montelius er tilbage med en spektakulær sag, der er lige så spændende som den begavede og blændende debut med spionromanen a la John le Carré "Manden fra Albanien". Ikke nok med at der er interne stridigheder i et socialdemokrati, som ligner vort eget, men der er også russike rævekager i ovnen og ugler på træk fra moser i øst.

Anders Roslund: Hun skal leve

En 5 års fødselsdag, der normalt er en lykkelig begivenhed, ændrer den lille pige Zanas liv for evigt. Denne fatale dag ændrer også livet for kriminalkommissæren Ewert Grens, da han får en central rolle i sagen. 17 år efter blusser sagen op igen, og inden nogen får set sig om, bliver civilagent Piet Hoffmann også indblandet i hele molevitten.

4. del af serie

Der er fuld fart på tempoet, og de 440 sider forsvinder som dug for solen. "Hun skal leve" har et ekstremt interessant plot, der leger med den nordiske måde at forfatte en krimi på, kombineret med den amerikanske kynisme. Blodet, der af og til dominerer amerikanske udgivelser, har forfatteren dog sparet os for, så vi kun får actionscenerne uden alle de frastødende billeder.