Game og thrones

Den sidste Targayen på Jerntronen

Af Egedal Bibliotekerne (ikke efterprøvet)
15.04.15
Alle der har læst, set eller snuset til George R. R. Martins ”Game of Thrones” kender til Huset Targaryen, Daenerys og hendes tre drager. Men nok de færreste kender familien Targaryens lange og detaljerede historie. I det følgende har vi samlet nogle af detaljerne om Huset Targaryens historie.

Alle der har læst, set eller snuset til George R. R. Martins ”Game of Thrones” kender til Huset Targaryen, Daenerys og hendes tre drager. Men nok de færreste kender familien Targaryens lange og detaljerede historie. I det følgende har vi samlet nogle af detaljerne om Huset Targaryens historie.

Den gale konge Aerys II

Den sidste Targaryen på Jerntronen var Aerys II Targaryen også kendt som den gale konge. Aerys viste sig meget lovende i starten af sin tid som konge. Han bragte fred og rigdom til de syv kongedømmer. Men senere sank han mere og mere ind i sindssyge. En opstand i Duskendale, hvor han blev holdt fange i flere måneder af en rebelsk lord, drev ham ind i tiltagende paranoia og ondskab, som hurtig løb ud af kontrol. Han udviklede en fascination for ild, hvilket til sidst voksede sig så stor, at han kun kunne blive seksuelt tilfredsstillet ved at se et menneske brænde ihjel. Hans ægteskab med hans søster/hustru Rhaella var aldrig lykkeligt, og det blev mere og mere fyldt med misbrug. Hun døde i barselssengen, efter at have født Daenerys.

Rhaegar og Lyanna Stark

Hans sidste tid som konge på jerntronen begyndte med hans ældste søn Rhaegar. Der blev afholdt en storslået turnering på Harranhal, mange adelige fra hele de syv kongedømmer kom for at deltage i festlighederne. Blandt andre arving til Winterfell, Brandon Stark og hans yngre søskende Eddard, Lyanna og Benjen. Alle troede at turneringen skulle være en stor fest, men afslutningen blev alt andet end det. Efter at have vundet den sidste titel, var kronprins Rhaegar Targaryen ved at krone den nye dronning af kærlighed og skønhed. Men i stedet for at krone sin hustru, prinsesse Elia Martell, red han forbi hende og kronede i stedet Lyanna Stark, som var forlovet med sin bror Eddard Starks bedste ven Robert Baratheon. Dette var naturligvis ganske uhørt, og skabte uro.

Aerys II og kongemorderen

En tid senere blev Lyanna Stark angiveligt bortført af prins Rhaegar (der er tvivl om hun gik frivilligt med ham), hvilket startede et oprør. Mange og lange kampe fulgte. Enden på det hele startede med at Eddard Stark, som nu var Lord af Winterfell efter sin storebrors død, fandt Lyanna døende. Hun var kun 16 år ved sin død. Rhaegar døde med Lyannas navn på sine læber, slået i kamp af Robert Baratheon, som trods sit senere ægteskab med Cersei Lannister, aldrig glemte Lyanna Stark. Huset Lannister, med Tywin Lannister som overhoved, som stod i forbund med Baratheon drog til Aerys II Targaryen under påskud om at skulle sværge ham troskab. Trods advarsler fra sine rådgivere, tog Aerys imod Lannisters løfter. Aerys havde som pant på Lannisters troskab beholdt Tywins søn Jaime Lannister ved sin side. Aerys havde en tro på, at så længe han havde Jaime Lannister ved sin side, ville han ikke lide overlast. Ironien i dette er, at det var Jaime Lannister, der dræbte Aerys, og derved fik tilnavnet Kingslayer (kongemorder).

Herefter satte Robert Baratheon sig på Jerntronen med Cersei Lannister ved sin side som sin dronning.

 

Materialer