Else Marie anbefaler: Dødfunden

Gretelise Holm har skrevet en aktuel og bidende sarkastisk kriminalroman om en ganske almindelig familie, hvor alt ikke er, hvad det giver sig ud for at være.

Søndag den 16. september 2018 blev antropologen og samfundsforskeren Ellinor Green, 62 år, fundet død i sit hjem i Vanløse, og dødsårsagen kan ikke umiddelbart fastslås.

Bag krimigåden og dens opklaring ligger tre samfundsmæssigt aktuelle hovedemner:

  •  Den militante højrefløjsterror a la Breivik. 

  •  Fanatiske veganer/rawfood-spiseforstyrrede aktivister.

  •  Familielivet i dets former og med dets fælder.

De emner holder hele bogen sammen og er eksponenter for Gretelise Holm formål med bogen, som ud over at fortælle en spændende historie også er at sætte fokus på disse emner.

”Dødfunden” skal først og fremmest roses for to ting: Makkerparret, der skal opklare sagen, ligner ikke de sædvanlige klichéer om lir i luften. Det andet opløftende element er den morbidt morsomme udlevering af datterens fanatiske ernæringsfilosofi: ”Vi er rawfood-veganere. Hverken jeg eller børnene spiser død mad”. Børnene har hun døbt Lilje og Urt!

Hvordan tingene hænger sammen, og hvordan tingene påvirker hinanden afsløres i løbet af bogen. Det sker ved at følge flere spor og personer i en lettere ukronologisk rækkefølge. Det virker opklaringsmæssigt og fortælleteknisk rigtigt logisk og gennemtænkt. 

Plottet fungerer godt og virker (sørgeligt, synes jeg) realistisk, og bogen er effektivt fortalt i koncentreret og direkte sprog. Desuden er det dejligt befriende, at den kun er på 255 sider, der bliver sagt og skrevet det som er nødvendigt, uden at komme ud på 600 sider, som mange andre krimier der er kommet de sidste par år.

Det er næsten ti år siden, vi forlod Gretelise Holms heltinde Karin Sommer i bogen Møgkællinger. Siden har vi bl.a. fået hendes skønne erindringsbøger, men det er dejligt, at hun er tilbage med en krimi.

-    Lone Kühlmann, journalist og forfatter om Dødfunden "Jeg jog gennem bogen, som var en fest at læse. Den fik straks krog i både mig og tidsånden. Hun er fantastisk dygtig til at bygge et velskrevet plot op."