Else Marie anbefaler: Spor i sneen af Tonny Vorm

Grønlands barske natur er bagtæppe for et spændingsdrama under højspændte forhold. Et overset stykke krigshistorie folder sig levende ud.

I dette medrivende drama bygger på virkelige hændelser på Grønlands østkyst under Anden Verdenskrig og er dramatiseret med dialoger, tanker og så videre.

Kort fortalt handler det om vejrudsigter. Om at kunne forudse vejret over Europa. Og det kan man, hvis man har en vejrstation på Grønlands østkyst. Derfor kæmper de allierede og Nazi-Tyskland en heftig kamp om at etablere og drive vejrstationer på kysten under Anden Verdenskrig.

Tonny Vorm tager os med en lille gruppe danskere, der sendes afsted for at patruljere på kysten og lede efter tyskere, som måtte have slået sig ned. Uden at afsløre for meget, så opdager danskerne selvfølgelig nogle tyskere, der har slået sig ned og sender vejrmeldinger hjem. Det kommer der et temmelig barskt og dramatisk forløb ud af – hvor store dele af det faktisk er sket i virkeligheden.

Det er barsk natur de bevæger sig i, og det synes jeg Tonny Worm får beskrevet meget præcist og levende. Til tider føler man næsten selv kulden i tæerne og på næsen, selv om man sidder i sin varme stue.

Tonny Worm fanger en stemning, som er svær at sætte ord på. Den er til tider så nervepirrende at man har lyst til at lægge bogen og fordøje historien.

Når man som læser har fået pusten igen efter slutningen, så er ”Spor i sneen” desuden udstyret med et læseværdigt efterskrift af forfatteren, hvor værket sættes i kontekst til historiens videre gang og samtidig giver ekstra tyngde til den hæsblæsende læsning.