Eva anbefaler: Anne Franks dagbog

Ari Folman og David Polonsky: Anne Franks dagbog

De fleste kender den gribende historie om den jødiske pige Anne, som til sin 13 års fødselsdag får en dagbog. Kort efter må hun og hendes familie gå i skjul for nazisterne i en hemmelig lejlighed i baghuset til farens firma i Amsterdam. Ud over Anne, hendes forældre og søster Margot, befinder Hr. og Fru van Daan, deres søn Peter og tandlægen Albert Dussel sig i lejligheden.

Vi kommer helt ind under huden på teenageren Anne, når hun beskriver det anstrengte forhold til sin mor, misundelsen på den altid perfekte Margot og forelskelsen i Peter. Anne skriver om fascinationen af datidens store filmstjerner og om helt uskyldige teenagefølelser, ofte i en sarkastisk tone.

Vi fornemmer klaustrofobien og sulten, når familiernes hjælpere ikke er i stand til at skaffe mad på det sorte marked. Der er tilbageblik på farens og morens møde i Frankfurt, hvor de boede før flugten til Holland.

Tegneserien slutter på samme sted som den originale dagbog den 1. august 1944. Den 4. august bliver beboerne i baghuset hentet af Gestapo og sendt i KZ-lejr, som kun Annes far, Otto Frank, overlever.
Anne skriver i sin dagbog: ”Mit højeste ønske er at blive journalist og senere en berømt forfatter”. Det sidste opnåede hun i den grad, da dagbogen blev en af de mest kendte bøger om livet som jøde under 2. Verdenskrig.

De flotte og rørende illustrationer giver endnu en vinkel på Annes historie og henvender sig såvel til store børn som til voksne.
 

02.03.22