Eva anbefaler: Daisy

Erik Svane og Thierry  Capezzone: Daisy

Dronning Margrethe er hovedpersonen fra fødslen en uge efter den tyske besættelse i 1940 og frem til hun overtager tronen efter sin far den 14. januar 1972. Vi følger hendes opvækst og ungdom med besættelsen, farfarens død, kostskoleopholdet i England, uddannelsesårene i Cambridge og Århus, deltagelse i arkæologiske udgravninger, ægteskabet med Henri og udråbelsen til dronning.

En sjov episode er Margrethes besøg i Disneyland i 1960, hvor hun møder Elvis Presley, men slet ikke falder for hverken ham eller hans musik. Først som 13-årig bliver det ved en folkeafstemning besluttet, at tronfølgeloven skal ændres og Margrethe skal arve tronen, hvilket dels gør hende bevidst om, at hendes far først skal dø, dels gør hende bekymret for, om der i fremtiden bliver plads til at tegne og male. 

Der er mange fine detaljer med i fortællingen, som at Kong Frederik lærer lille Daisy at bande og svovle som en ægte sømand og at prins Henrik læser ”Babettes gæstebud” på fransk. Vi hører om søstrenes ægteskaber og det tætte forhold, Margrethe havde til sin far. Og om prinsgemalens indtræden i kongehuset og hans efterfølgende problematiske kamp for at finde sig til rette med sin plads.

Tidsbilledet er også overbevisende med de kun få privatbiler i gaderne og de mange cyklister. Senere er det ungdomsoprøret, som dominerer samfundet – unge mænd og kvinder med langt hår og afghanerpelse, som trods modstand mod monarkiet alligevel fylder på slotspladsen, da Margrethe udråbes til dronning. 

Tegneserien er skabt af den i Frankrig bosatte danske forfatter Erik Svane og den i Danmark bosatte franske tegner Thierry Capezzone. Man kommer godt rundt om en kronprinsesses tanker om kærligheden og forholdet mellem pligt og privilegier. Albummet er humoristisk og samtidig 32 års Danmarkshistorie.
 

02.03.22