Eva anbefaler: De savnede

En fantastisk god bog, stille dramatik, som endnu engang viser hvor ganske forfærdelig 1. verdenskrig – og alle krige – er!
Anna Hope: De savnede
Foregår 5 dage i november 1920.  To sidehandlinger; liget af en tilfældig soldat graves op i Frankrig og sendes til London tíl en ceremoni for den ukendte soldat, symboliserende alle de døde soldater som aldrig kom hjem og fik en begravelse.
Soldaten får en grav i Westminster Abbey. 
Vi hører om tre kvinder, som alle har mistet og hvis liv væves ind i hinanden. Hettie arbejder på en danseklub.
Hun giver halvdelen af sin løn til sin bitre mor og bror, broderen er  hjemvendt fra krigen med krigstraumer. I klubben møder hun en dag den spændende Edward, som er bror til Evelyn.
 
Evelyn er overklassepige, som har mistet sin elskede og derefter levet et meget selvdestruktivt liv. Nu arbejder hun på et kontor, hvor krigsinvalider kan søge om pension. En dag opsøges hun af en klient med en vissen arm, som beder om hjælp til at finde en bestemt officer fra krigen. Hun nægter først at hjælpe, da det ikke er hendes arbejde, men opsøger senere manden og fortæller, at den officer han søger, er hendes bror Edward.  Her bliver hun bekendt med en meget forfærdelig episode under krigen, som hendes bror er skyldig i.
 
Tredje kvinde er den midaldrende Ada, som har mistet sin eneste søn under krigen. Omstændighederne ved hans død er aldrig blevet opklaret, som det ellers normalt er tilfældet, og Ada kan ikke helt tro på at Michael er død og ser ham alle vegne. Til gengæld ser hun ikke længere sin mand, som tackler sorgen med tavshed. Ada har brug for at tale med nogen, men har ingen steder at gå hen. En dag kommer en dørsælger ind i hendes hus og pludselig står han og siger ”Michael”, som om han har set et spøgelse. Dørsælgeren viser sig, at have været bedste ven med Michael og kender til de tragiske omstændigheder omkring hans død og det er så ham, der ville opsøge Evelyns bror Edward. Ada får aldrig kontakt til sønnens ven, hun går med til ceremonien sammen med en nabokone, som også har mistet en søn og finder en form for fortrøstning. Det ender med hun genforenes med sin mand.
 
Man aner også et lys i mørket for de to andre kvinder; Evelyn opsøger den bænk i parken, hvor hun sad for sidste gang med sin forlovede og indser, at hun er glad for at leve. Hun finder sammen med en krigsinvalid fra det kontor, hvor hun arbejder.  Hettie får sin bror med til paraden, og man aner, at han får det en smule bedre. En fantastisk god bog, stille dramatik, som endnu engang viser hvor ganske forfærdelig 1. verdenskrig – og alle krige – er!
 
 
Anmeldt af Eva Winther, Smørum Bibliotek, mail: eva.winther@egekom.dk