Eva anbefaler: En flænge i himlen

Rørende, tårepersende roman for unge og alle andre.
Vi er i Indiana i USA. 16-årige Hazel har haft lungekræft i fire år, hun har metastaser i lungerne og kan kun bevæge sig rundt med et iltapparat. Hun fejrer sine halve fødselsdage og er nået til 33. Hazel er enebarn og er meget bevidst om den sorg, det er for hendes forældre at have et dødssygt barn, hun har nærmest dårlig samvittighed over det.
 
Da Hazel gennem længere tid har været deprimeret, får hendes mor hende overtalt til at starte i en selvhjælpsgruppe. Den foregår i en krypt under en kirke. Gruppen ledes af en tidligere kræftpatient og  hvert møde afsluttes med en oplæsning af navnene på dem, der ikke kommer mere. Her møder hun den 17-årige Augustus, som har haft knoglekræft, har et kunstigt ben, men har en god diagnose. De forelsker sig i hinanden, har den samme form for humor og ironiske tilgang til deres sygdom. Hazel er meget optaget af bogen ”En fyrstelig lidelse”, som også handler om en kræftsyg pige. Den er skrevet af den amerikanske forfatter Peter Van Houten, som er menneskesky og fordrukken og er gået i hi i Amsterdam. Bogen slutter midt i en sætning og Hazel har forgæves mailet til ham flere gange for at få at vide, hvad der sker med personerne. Det lykkes for Augustus at få hul igennem, og han bruger sit ønske på en tur til Amsterdam med Hazel og hendes mor. De får kontakt til forfatteren, men tingene går ikke helt som planlagt.
 
Skønt bogen er meget sørgelig, er den alligevel sjov og livsbekræftende. Forfatteren har villet vise, at et kort liv også kan være godt, rigt og glædesfyldt. John Green var 11 år om at skrive bogen, han startede da han arbejdede på et børnehospital, men han måtte lægge manuskriptet fra sig og skrev andre bøger i mellemtiden. Han afsluttede historien efter mødet med en ung kvinde, Esther, som bogen er dedikeret til. Hun døde i august 2010 og nåede ikke selv at læse den. Bogen er af Time Magazine blevet kaldt ”tæt på genial” og kåret som ”Årets bog 2012”. Den har toppet bestsellerlisten i syv uger i New York Times og Wall Street Journal.
 
En flænge i himlen
01.06.15