Eva anbefaler: Et barn at føde af Kristina Sandberg

Første del af trilogi om den hjemmegående husmor Maj og hendes liv og hverdag i årene 1938-1940

Maj er 20 år, ung og usikker og arbejder som servitrice på et konditori og bor på et lejet værelse. Hun kommer fra meget fattige kår, hvor forældre og 7 børn kun havde ét værelse. Hun drømmer om Erik hjemmefra byen, som var hendes første kærlighed.

På en udflugt med veninden Ingrid  møder hun og bliver forført af Tomas, som er 15 år ældre og søn af en fabrikant hvis firma han nu arbejder i sammen med sin bror.  Hun bliver gravid, ”kommer i ulykke”, og Tomas tager sit ansvar på sig og gifter sig med hende.

Majs mor er meget syg, og til hendes store sorg kommer forældrene ikke til brylluppet, kun et par af hendes brødre. 

Det er meget overvældende at komme ind i Tomas’ kæmpestore familie, han er efternøler og har mange søskende, som er på alder med Majs forældre. Hun bliver veninde med svigerinden Titti, men savner jævnaldrende.  Tomas’ mor, som de deler opgang med, synes ikke hendes svigerdatter gør noget rigtigt. Maj føler ikke hun kender Tomas særlig godt og tænker om man kan lære at elske hinanden. Første jul er overvældende, den ene selskabelighed efterfølger den anden og Maj er altid i en ikke særlig klædelig grå kjole og skammer sig desuden over sin graviditet.

Maj føder datteren Anita og følger tidens hårdhændede barnepleje, der handlede om ro, renlighed og regelmæssighed. Tomas har et stort alkoholmisbrug, hvilket sandsynligvis var årsagen til at hans første ægteskab gik i stykker.  Sommerferierne tilbringer de i familiens store sommerhus i skærgården, hvor også de mange søskende har huse.

Bogen er skrevet meget specielt; med kursiv kan man læse Majs tanker og underliggende stemme, hvor hun tit går i rette med sig selv. Den giver et rigtig godt billede af kvinde- og husmoderliv i slutningen af 1930’erne.

 

28.03.18