Eva anbefaler: Fanden tage i morgen

En sjov og oplysende bog om danskernes sexliv under besættelsen.

Thomas Oldrup: Fanden tage i morgen – sex, køn og kærlighed under besættelsen

Under krigen levede mange, ikke mindst modstandsfolkene,  i nuet og man anede ikke hvad morgendagen ville bringe. Det medførte en masse hurtig kærlighed, utroskab, graviditeter og kønssygdomme bag mørklægningsgardinerne. Som en følge af det stigende antal graviditeter steg også antallet af illegale aborter, oftest blev de udført af mennesker uden medicinsk baggrund.

I bogen nævnes en frisørmester, der udførte aborter for to pakker North State- cigaretter.
Vi møder datidens læger, som skrev vejledninger om ægteskab og seksualliv og et helt kapitel er helliget de såkaldte ”feltmadrasser” eller tyskertøser, som under krigen havde haft forhold til tyske soldater og efter befrielsen blev ydmyget, hånet og klippet skaldet i det offentlige rum. 

Som en rød tråd gennem bogen går en ung mand, Henriks, bramfri dagbogsnotater, hvor han fører regnskab med sine seksuelle eskapader, som var det fodboldresultater – 0-0, 1-0, 2-1. 

Under og efter krigen kom de store årgange til verden, fødselstallet i 1946 var 96.000 og torsdag den 21. marts blev der født 361 børn, det største antal på en enkelt dag nogen sinde. Bogen har en ganske anden indfaldsvinkel end andre bøger om besættelsen og man fornemmer hvordan ungdommen i disse år tog kampen op mod tidligere tiders strenge moral og fordomme.

09.08.18