Eva anbefaler: Kvinder i kamp

Marta Breen og Jenny Jordahl: Kvinder i kamp

Bogen er såvel en graphic novel, en fagbog som en oplysningsbog og det er historieundervisning, når det er mest underholdende.

Vi hører om kampen mod slaveriet, hvor den unge afroamerikaner Harriet Tubman flygter fra en voldelig slaveejer i 1848 og organiserer flugtruter.  Emmelie Pankhurst og ”suffragetternes” kamp for stemmeret, hvor de plantede bomber og kastede sig ud foran galoperende heste for at nå deres mål.  Margaret Sanger blev arresteret for at udbrede moderne prævention i USA og transkvinden Marsha P. Johnson bliver hyldet for sin rolle i Pride-bevægelsen.

At kvindekampen ikke er en fortælling i datid, viser beretningen om den unge kvinde, som på vej til abortklinikken bliver mødt af en gruppe vrede demonstranter. Afslutningsvis fortælles om den unge Manala Yousafzais kamp for pakistanske kvinders ret til skole og uddannelse, som gav hende Nobels Fredspris i 2014. Også #meetoo-bevægelsen får et ord med på vejen. 

Man mærker tydeligt kvindernes smerte, indignation og vrede. Fokus er på de politiske kampe for stemmeret, adgang til uddannelse og muligheden for at tjene egne penge og retten til at bestemme over egen krop.

Det er en meget flot udgivelse, som sagtens kan gives til unge piger og drenge som en anderledes og letforståelig historiebog. 
 

03.03.22