Eva anbefaler: Løvinden

Anne-Caroline Pandolfo og Terkel Risbjerg: Løvinden

Da Karen Blixen – med kælenavnet Tanne – bliver født i 1885, står der syv usædvanlige skikkelser med hver deres vuggegave; filosoffen Nietzsche, historiefortælleren Sheherezade, William Shakespeare, djævlen, en stork, en løve og en masaikriger.

Tanne har et nært forhold til sin far, som lærer hende fuglenes stemmer. Han er selv en fri fugl, som ikke trives i familiens snærende bånd og må rejse ud i verden med jævne mellemrum. Da Tanne er 10 år, begår han selvmord og det er nu den strengt religiøse mor, som alene står for opdragelsen af de seks børn.

Vi hører om Blixens opvækst på Rungstedlund, hvor hun har svært ved at affinde sig med pigesyslerne. En kort overgang går hun på Kunstakademiet, men kan heller ikke her forlige sig med de mandlige studerendes meget friere liv.

Hun bliver gift med Baron Bror Blixen og flytter til Afrika, hvor de starter en kaffefarm, som finansieres af familien i Danmark. Da Bror smitter hende med syfilis, bliver de skilt og Tanne driver farmen alene. Hun knytter stærke bånd til sine afrikanske medhjælpere og møder sin store kærlighed, englænderen Denys Finch Hatton. Da Denys dør ved et flystyrt og farmen går fallit, flytter Tanne som 46-årig tilbage til Rungstedlund, hvor hendes store forfatterskab tager fart og hun skriver sig ind i verdenshistorien.

Tegneserien er en fin introduktion til et stort forfatterskab og til dem, som ikke kender meget til Karen Blixen. Der er meget smukke akvareller af danske herregårde og den afrikanske savanne. Tanne dør som 77-årig i 1962 og ligger begravet i Rungstedlunds have.
 

03.03.22