Eva anbefaler: Marie Curie – et lys i mørket

Frances Andreasen Østerfelt, Anja C. Andersen og Anna Błaszczyk: Marie Curie – et lys i mørket

Marya Sklodowska blev født i 1867 i Polen og voksede op som det femte barn i en søskendeflok. Polen var på det tidspunkt besat af Rusland og det var forbudt at tale polsk, alle skilte var skrevet på russisk og i skolen brugte de russiske lærebøger. Men i Maryas barndomshjem er de patrioter og hendes far, som er fysiklærer, videregiver polsk kultur, identitet og naturvidenskab til sine børn. Hendes barndom er dog præget af moderens tuberkulose og tidlige død.

Efter en ulykkelig forelskelse rejser Marya til Paris for at studere fysik og matematik, som den første kvinde får hun en doktorgrad i naturvidenskab og stilling på Sorbonne Universitet. Her møder hun og bliver gift med fysikeren Pierre Curie og sammen forsker de i radioaktivitet. Som den første kvinde modtager Marie sammen med Pierre og Henri Becquerel Nobelprisen i fysik i 1903 for opdagelsen af radium. Det var Marie, der havde udført det tunge arbejde med at isolere stoffet. 

Pierre dør i en tragisk trafikulykke i 1906. Nogle år senere forelsker Marie sig i en gift mand, hvilket vakte stor skandale og gjorde at hun blev nægtet adgang til Det Franske Videnskabernes Akademi. Det var også på et hængende hår, hun fik lov til at rejse til Stockholm og modtage sin anden Nobelpris i 1911, denne gang i kemi. Hun er den eneste som nogensinde har modtaget den prestigefyldte pris to gange.  

Marie dør som 67-årig i 1934, sandsynligvis af sygdomme, som kan føres tilbage til arbejdet med radioaktivitet. Den ene datter, Irene, får senere også Nobelprisen i fysik.

Marie Curie blev rollemodel for kvinder i en tid, hvor de ikke havde adgang til universitetet og fik et grundstof opkaldt efter sig. T

egneseriens billeder er mørke og lidt dystre, collage-agtige, hvilket passer godt til emnet. 
 

02.03.22