Eva anbefaler: Rosa

Lotte & Søren Hammer er kendt fra adskillige krimier. Denne bog er i en helt anden genre, en dagbogsroman, der foregår fra august 1944-maj 1945.

William går i 2. G på Lyngstad Gymnasium, er dårlig både til matematik, fysik og kemi, men da hans far er apoteker i byen og storesøster Tove læser farmakologi, er han dømt til at gå samme vej. I fritiden cykler William med klassekammeraterne Per og Oskar til Hadsten og Randers for at hente beskeder fra modstandsbevægelsen og illegale blade.

I september ’44 starter Rosa i klassen. Hun er køn, yndig og sindssyg dygtig til matematik. Men også kølig, distanceret og hemmelighedsfuld – i frikvartererne sidder hun for sig selv og læser. Alle drengene bliver forelsket i hende og der bliver taget godt imod hende, skønt flere af pigerne er jaloux.

Rosa og hendes far er flyttet fra København efter forældrenes skilsmisse, og faderen er så skadet af sine oplevelser fra krigen i Finland, at han ikke kan arbejde. Derfor må Rosa tjene penge ved at gøre rent to timer før skoletid samt ved et ekstrajob på skolen med at rense kolber i fysiklokalet. Da en tysk officer flytter ind hos Rosa og hendes far går sladderen om, at Rosa har et forhold til tyskeren. Klassekammeraterne lægger ondsindede billeder af såkaldt tyskertøse i hendes taske og en dag endda en død rotte. William er dog stadig betaget af Rosa og de bliver kærester en kort overgang.

Historien veksler mellem uddrag fra Williams dagbog fra krigens sidste måneder og Rosas gribende breve til hendes søster i København. Bogen bygger på virkelige hændelser, idet der i 2009 blev fundet et brev i Lyngstad præstegård, som William efter Rosas død i 1988 skrev til hendes datter Ursula, men aldrig fik afsendt.

Ud over at være en kærlighedshistorie er det også en historie om at være på den rigtige eller forkerte side under krigen – frihedskæmpere kontra værnemagere. En stilfærdig, men spændende og realistisk fortælling, som sagtens kunne være skrevet af to 17-årige.

08.05.17