Eva anmelder Anne-Sophie Lunding Sørensen: Sanatoriet

Læs denne underholdende og fængende bog

Året er 1929 da den 38-årige psykiater Hannah Neumann ankommer til Sølund Nervesanatorium i Sønderjylland. Fire unge kvindelige patienter har inden for det sidste år begået selvmord ved at drukne sig i en nærliggende sø, så sanatoriets ledelse må gøre noget drastisk. Og Hannah indfører i sandhed nye behandlingsformer; hun kommer fra Wien, hvor hun har været en del af kredsen omkring Freud, så hårdt arbejde, spændetrøjer og medicinering bliver skiftet ud med samtaler, drømmetydning og psykoanalyse. Hannah behandler rent faktisk patienterne med respekt, men må samtidig tåle stor skepsis fra kollegaerne.

Da endnu en ung kvinde findes død i søen, begynder tingene at smuldre. Virker den nye psykoanalyse måske ikke alligevel? Og så er der Hannahs forhold til den unge dygtige sygeplejerske Dagmar. Det startede som et arbejdsfællesskab, men udviklede sig til et kærlighedsforhold, som for alt i verden må holdes skjult. Datidens love og moralbegreber tillod ikke kærlighed mellem to af samme køn, så det vil kunne koste dem begge jobbet.

Bogen udvikler sig til slut til den rene thriller, da Hannah får mistanke om, at der ligger kriminelle handlinger bag selvmordene. Den hidtil stumme patient, kaldet ”Hesten”, spiller en stor rolle i opklaringen. Men det der står stærkest er beretningen om datidens syn på kvinder og psykisk sygdom, f.eks. kunne en diagnose lyde på hysteri eller klimakterium. Der er også en meget fin skildring af samfundets udsatte; på sanatoriet er patienterne delt op i tre behandlingsklasser, hvor den øverste får lov at gå i eget tøj og slappe af i dagligstuen, mens 3. behandlingsklasse går i grå uniformer og arbejder hårdt.  Bogen er hurtigt læst og meget anbefalelsesværdig.
Bogen findes også på eReolen.

 

 

05.01.21