Før jeg forsvinder af Paul Kalanithi

En række tankevækkende overvejelser en 36 årig læge gør sig om livet, da han på sit livs højdepunkt bliver ramt af en dødelig kræftsygdom

Det er bøger du nyder for en kort stund og lægger på glemmehylden. Der er bøger med  uforglemmelige landskaber, farverige persongallerier og gribende handlinger, som tager pusten fra dig. Der er bøger, der forandrer liv. “Før jeg forsvinder” forandrede mit liv. Måske vil den også forandre dit.

Paul Kalanithi nedskriver sine tanker og overvejelser, om livet, døden og hvad der giver tilværelsen mening, efter at han får stillet en dødelige kræftdiagnose. Som hjernekirurg, der er gift med en speciallæge i medicin, forstår han af alle, de dystre udsigter for sin diagnose. Dybt ironisk er det da også, synes han, at han ofte selv har leveret den triste nyhed, til patienter og pårørende, for netop denne kræfttype.  

Det er med ynde, ydmyghed, nysgerrighed og galgenhumor, at Paul tager patientrollen på sig. Man kan ellers godt unde ham at føle bitterhed og afmagt. Der er han, 36 år, med udsigt til en skræddersyet forskerstilling, på det prestigefyldte Stanford University og en drøm om at få børn. Bag ham ligger der 10 års benhårde studier, 10-16 timers lange arbejdsdage, utallige priser og en bred professionel anerkendelse for sit fag. Men så en dag banker døden på døren.

Hinsides livet, deler Paul sine overvejelser med dig. Han skriver til dig. Ja, dig der læser disse ord. For hvad giver livet mening, når man efter lægernes bedste prognoser, kun har 1 år tilbage?  Hvordan lever du et meningsfyldt liv, når sorg og skuffelse over det liv der aldrig bliver til, forbitrer din sidste tid? Er det et liv når smerter, medicin og angst nedbryder din bevidsthed og tærer din personlighed væk? Hvem og hvad lever du for, når din krop svinder ind til et åndedræt og en hjertebanken?

Det og meget mere er spørgsmål Paul vil have dig til at tænke over, før du forsvinder.

- af praktikant Eva Bahnsen

 
15.11.18
Tags