Glemmer du, så husker jeg

Tankevækkende bøger om livet med demens.

Hvordan føles det at have demens? I fiktionen kan du komme helt tæt på og gennemleve et liv med huller i hukommelsen og afbrudte hverdagsvaner.

Når du læser en roman, så lever du dig ind i andre menneskers liv og hverdag. Du ser verden gennem deres øjne. Du mærker deres liv med din egen krop. Derfor er skønlitteraturen et godt sted at gå til, hvis du gerne vil vide mere om hvordan andre lever med demens og med demens i familien.
 

Du er ikke alene

Gennem sprækkerne af Marianne Iben Hansen
En datters rørende beretning om de sidste år med sin demente far. Til inspiration for pårørende til demente

Lidt af far af Frederik Lindhardt
Biografi. I 2012 fik tidligere biskop Jan Lindhardt konstateret Alzheimers, og nu fortæller hans yngste søn Frederik om sygdomsforløbet og den sidste tid. Bogen handler om den sorg og håbløshed, der rammer, når sygdommen stjæler den man elsker. Men også om det nye forhold der opstår mellem far der ikke mere er den stærkeste og sønnen der pludselig bliver den store i forholdet. Bogen er barsk, men også livsbekræftende og fyldt med kærlighed.

Ved mor godt, jeg er dement? af Karen Zubari
Karen Zubari (f. 1953) fortæller om sit og sin søsters liv, efter at søsteren som 58-årig bliver ramt af Alzheimers sygdom

Demens: skab øjeblikke i solen af Jobbe Pilgaard
Varm og personlig beretning om hvordan man kan prioritere, så man får kræfter til, "at den, som du er pårørende til, kan læne sig op ad dig - uden du vælter". For pårørende til personer med demens.

Drengen, der blev væk af Ina Kjøgx Pedersen
Journalist og antropolog Ina Kjøgx Pedersen (f. 1958) følger i denne bog sin mor Doris' (f. 1933) demenssygdom. Bogen bygger på en logbog, som hun begynder at føre i efteråret 2013.

Tøsne og forsytia : noget om livet med Alzheimers af Thomas Bredsdorff 
Biografi. Thomas Bredsdorff (f. 1937) beretter om sit og ægtefællen Lenes liv, efter hun i 2012 fik konstateret Alzheimers sygdom. Det er en fortælling om tab – af hukommelse, sprog, tid- og rumfornemmelse og ikke mindst samliv – men det er også en fortælling om alle de uventede lyspunkter, om Lenes daglige gang i det uundværlige aktivitetscenter, om timerne med musikterapeuten Hugo og om hendes pludselige glimt af klarhed og glæde. Thomas Bredsdorff går også på opdagelse i aldringens filosofi og Alzheimers’ idéhistorie. 

Ingelise Vinther Andersen: Kom og put mig i nogle skuffer : min demente mor på telefonsvareren
Asta Larsen (1917-2006) blev ramt af Alzheimer i sine sidste år. Hendes datter har nedskrevet sin mors mange beskeder på telefonsvareren, som et vidnesbyrd om stor ensomhed, angst, uro og hjemlængsel.

Jeg ser dig stadig : en fortælling om livet med Alzheimer af Julie Rubow 
Hustruens fortælling om sin mand Bjørn Jacobsens sygdomsudvikling, da han i 2014 som 48-årig fik konstateret Alzheimers. Fem år senere døde han af sygdommen. Om hendes kampe for den bedste behandling. De huskes fra tv-dokumentaren "En stille forsvinden".

Den gamle konge i sit eksil af Arno Geiger
Da den østrigske forfatter Arno Geigers (f. 1968) far, August Geiger (1926-2014) begynder at udvise tegn på Alzheimers sygdom, forstår han bedre faderens til tider lidt sære personlighed. Han vælger at bruge mere tid med faderen og lære ham bedre at kende inden det er for sent

Da Aage forsvandt af Rita Knudsen (Bestil til afhentning på dit lokale bibliotek)
Rita og Aage møder hinanden i en moden alder, og det er kærlighed ved første blik. De får dog ikke mange år sammen, før Aage rammes af Alzheimers, kun 56 år gammel. En beskrivelse af forløbet med en demensramt, men også en fortælling om kærlighed, og hvordan man er parat til at sætte sig selv til side for den man elsker.

Fra fiktionens verden

Elizabeth er forsvundet af Emma Healey
Elizabeth er forsvundet. Men det er kun hendes veninde Maud, der er ved at blive dement, der tager det alvorligt. Og hende er der ingen der tror på, da hun ikke kan huske noget. Men fortiden rumsterer og den husker hun meget detaljeret. Også det mysterium som alle andre tilsyneladende har glemt

En sidste ferie af Michael Zadoorian
Livsbekræftende roman om et ældre ægtepars sidste ferietur i autocamper. Hun er uhelbredelig syg af cancer, og han er ramt af Alzheimers. Det er en ferietur, hvor ægteparret kæder fortid og nutid sammen med refleksioner og gamle lysbilleder

Stadig Alice af Lisa Genova
Alice er professor ved Harvard og får som 50-årig konstateret Alzheimers sygdom. Vi følger, også fra Alice's synsvinkel, omverdenens reaktion og hendes egen angst og tiltagende mentale opløsning. Alice's sygdom får dog også familien til at samles i kærlighed om hende. Se også filmen

Og hver morgen bliver vejen hjem længere og længere af Fredrik Backman
Farfar og Noah har altid snakket om alt mellem himmel og jord. Men farfar nærmer sig livets afslutning og bliver mere og mere glemsom. Til sidst må Noah, og Noahs far Ted, sige farvel til farfar

Demens fortalt for børn