Niels anbefaler: Hammarbyserien af Carin Gerhardsen

Kan du lide svenske krimier? Dem hvor hovedpersonerne bliver personligt involveret og skal løse nogle komplicerede og bestialske mordmysterier? Så er Hammerby-serien lige noget for dig

Serien fylder 7 bind, hvoraf de alle kan læses selvstændigt. Fælles for dem alle er at vi følger kriminalinspektør Conny Sjøberg og hans team, som bl.a. består af betjenten Petra Westmann. Hun udsættes for en drugrape i første bind og i de næste 5 bind følger vi hende og kollegaernes kamp for at stoppe en voldtægtsring, som involverer forskellige samfundsspidser.   Dette fungerer dog kun som en sidehistorie. Alle bøgerne har deres eget hovedmysterie. Men for at følge hovedpersonernes udvikling og indbyrdes forhold, bør man læse serien i kronologisk rækkefølge. 


Jeg synes at serien er rigtig god. Nogle af motiverne til mordmysterierne kan dog virke lidt overdrevne og dermed urealistiske, mens andre fungerer rigtig godt. Ofte er mordene forudsaget af livslange traumer eller psykologiske brister . Forfatteren udviser opfindsomhed, når det kommer til at udarbejde historierne, kreativitet med forskellige detaljer, såsom i fjerde bind ”Død mans hånd”, der trækker tråde tilbage til western-legenden Wild Bill Hickok. 


Personligt synes jeg at sidste bind ” ”Tykkere end vand” er det bedste, forbi spændingen trækkes til det sidste: Der er gode psykologiske beskrivelser og et godt mysterium, der er svært at regne ud.  Forfatteren formår at binde mange småhistorier sammen, både fra nutid og fortid til en stor sammenhæng, hvilket virker rigtig godt.


Seriens 7 bind består af ”Pandekagehuset”, ”Dukkebarn”, ”Vuggevise”, ”Død mands hånd”, ”Klaverstemmeren”, ”Hendes iskolde øjne” og ”Tykkere end vand”.