Novellesamlinger til en coronatid

I januar sætter vi fokus på litteraturens korte former såsom noveller og digte

Hvis du har som nytårsfortsæt at læse mere i 2021 er noveller og digte et fint sted at starte, da det korte format kan virke mere overskueligt end en lang roman – og du kan tage det i små bidder.

Hvis du ikke nåede at få lånt de sidste bøger med hjem inden nedlukningen, behøver du ikke fortvivle, da E-reolen og tjenestens engelsksprogede makker Libby stadig holder åbent for udlån af e-bøger og lydbøger.

Her kommer fire anbefalinger af korte formater, du kan finde på E-reolen:

Efter solen af Jonas Eika (2018)

Jonas Eikas (f. 1991) Efter Solen er en novellesamling på 5 noveller, der udkom i 2018. To af dem bærer samme navn ’Bad Mexican Dog’ og handler om en gruppe drenge, der arbejder som ’beach boys’ på et ferieresort for rige, hvide turister og er samlingens mest berømte noveller. Novellerne er politiske og peger kritisk tilbage på vores tids kapitalisme, ulighed og undertrykkelse og har samtidig noget mystisk og sci-fi-agtigt over sig, hvor drømmesyner og uforklarlige hændelser også finder plads som genopstandelse fra de døde og en UFO-agtig Sender i Nevadas ørken. Eika har et smukt og lyrisk sprog og en næsten ømhed for de karakterer og fællesskaber, han mestrer at beskrive.

Eika vandt Nordisk Råds litteraturpris i 2019 og komitéen omtalte Efter Solen som ”et nybrud i dansk litteratur” i sin motivation af bogen, hvilket en række andre litterære priser også vidner om

Efter Solen er Eikas anden bog og kan lånes som e-bog og lydbog på E-reolen.

Rejsende af Olga Tokarczuk (2007)

’Rejsende’ af Olga Tokarczuk er egentlig en roman, men dens fragmentariske form minder om novellesamlinger, hvor fortællingen springer rundt i tid og sted, men har en fælles grundtone og stemning. Som titlen antyder handler romanen om at rejse på mange forskellige måder: om at emigrere, at rejse fra sted til sted, en metaforisk rejse indad i sindet og i kroppen, at flytte opholdssted og mange flere beslægtede fortolkninger af tematikken. Siderne emmer af fortælleglæde og sproget er fængende og præcist.

Den oprindelige polske titel ’Bieguni’ refererer til en gammel ortodoks kristen sekt, der blev kaldt ’begunys’ (de bortløbende), der troede på at konstant bevægelse holdte ondskab og dårligdom fra døren – og romanens karakterer er da også konstant i bevægelse på den ene eller anden facon.

Olga Tokarczuk (f. 1962) vandt Nobelprisen i litteratur 2018 og Man Booker Prize i 2018 for denne bog.  

Rejsende findes både som e-bog og lydbog på E-reolen.

At træde på en slange & Forsvindinger af Hiromi Kawakami (2020)

Kawakami er en stor forfatter i Japan og nu har forlaget Korridor oversat og udgivet to af hendes fortællinger i denne lille samling, der pt findes som lydbog på E-reolen. I ”At træde på en slange” træder hovedpersonen Hiwako på en slange, men slangen flytter sidenhen ind hos hende og overtager langsomt hovedpersonens liv. I ”Forsvindinger” forsvinder én person og en anden skrumper ind.

Det er magisk realisme, hvor hverdag og mystiske hændelser blandes sammen og føles naturlige og hvor det gamle samfund omkring karaktererne krakelerer – og fortællingerne giver et indblik i en anden litteratur, der ikke synes særlig fremmed.

Bogen findes som lydbog på E-reolen.

Velsignelser af Caroline Albertine Minor (2017)

I danske Caroline Albertine Minors (f. 1988) novellesamling ’Velsignelser’ fra 2017 findes 7 fine noveller om sorg, tab og venskab skrevet i et fint og lyrisk sprog, der på mange måder minder om Jonas Eikas skrivestil (tematisk er de dog langt fra hinanden).

Mange af hovedpersonerne er unge kvinder med børn, der er alene, men det er hverken en bog om at være ung eller at have et barn, da tematikkerne om tab og sorg er så universelle. Bogen er af kritikerne blevet beskrevet som stilfærdig, håbefuldt og usentimental og Minor vandt bl.a. også Michael Strunge-prisen for novellesamlingen.

Bogen findes som e-bog på E-reolen.

Nitesh Anjaan
Foto: Nitesh Anjaan
06.01.21