Else Marie Sommer

Sommerferielæsning - Else Marie anbefaler

10.07.20
Igen denne sommerferie anbefaler vi fra Egedal Bibliotekerne de bøger, vi bedst kunne lide at læse det forgangne år.

"London kalder Danmark" var ordene, når danskere tændte for radioen og i smug stillede ind på den forbudte sender fra en af Europas sidste frie bastioner, England.

Året er 1941, og luftrummet er domineret af Luftwaffe, der skyder den ene Royal Air Force maskine ned efter den anden, som om de på mystisk vis kan forudsige deres ankomst.

Ved et tilfælde falder romanens unge hovedperson, præstesønnen Harald, på øen Sande (Fanø) over en underlig, velbevogtet tysk militærinstallation. En installation, som viser sig at være en radar. En radar, som kan spore de engelske fly.

Den dramatiske historie rummer det hele: forræderi og svig, heltedåd og kærlighed, tab og vilje til at kæmpe mod alle odds. Nervepirrende øjeblikke, hvor mørket måske vil sejre.

London Kalder bygger på en virkelig begivenhed fra besættelsestidens Danmark. I sommeren 1941 flyver flyverløjtnant Thomas Sneum og vennen Kjeld Petersen et lille Hornet Moth fly fra Odense til England for at aflevere film, som er optaget af tyskernes hemmelige militære anlæg på Fanø.

Her er den virkelige historie om Thomas Sneum som flygtede til England i det lille fly. Han havde informationer med til England om den tyske radar på den danske vestkyst og blev formentlig derfor hvervet af Special Intelligence Service, SIS.

Efter endt træning blev han og Siegfred Johannes Christophersen i september 1941 nedkastet over Brorfelde syd for Holbæk som nogle af de første danske faldskærmsagenter.

Englands efterretningstjeneste anså ham for at være blandt de vigtigste spioner under krigen, alligevel mødte han stærk mistro fra det hjemlige politi og i efterretningskredse.

Claus M. Lohman er uddannet folkeskolelærer, og han er meget fascineret af genetik. ”Genstart”er den første bog i en krimitrilogi.

Bogen starter med et bestialsk mord med religiøse undertoner på en ung pige på et kollegium. De øvrige beboere bliver alle indkaldt til forhør samt afgivelse af DNA. Daniel Stolzfus, en ung Amish fyr der er på ”rumspringa” og bor samme sted, bliver hurtigt den mistænkte. Sarah Bergman, som er retsgenetiker, bliver sat til at analysere prøverne, og her gør hun en sensationel opdagelse, som kommer til at få stor indvirkning på det videre forløb.

En fængslende bog med et godt plot og samtidig en utrolig interessant bog, som giver indsigt i Amishfolkets dagligdag og det regelsæt, de lever under, samt i genetik. Jeg må indrømme, at jeg skimmede nogen af beskrivelserne af genforskningen, de er pindet meget ud, og jeg var flere gange ved at lægge den fra mig. Jeg er glad for, jeg ikke gjorde det, for sidste del af bogen er fantastisk, og der kommer nogle drejninger, man slet ikke har forventet.

Læs eller genlæs denne fortælling om år på børnehjem, i familiepleje, på kostskole og som kastebold mellem forældrene.

Troels Kløvedals erindringer om en barsk opvækst præget af forældrenes skilsmisse. Om faderen, der blev morfinist og kidnappede Troels og hans storesøster, hvilket endte i skudkamp med politiet og om moderen, der blev nødt til at sende børnene i pleje for at kunne tage en uddannelse efter skilsmissen.

Han fortæller også om alle de lykkelige stunder; bl.a. om familiens genforening, hans opdagelse af litteraturen efter i mange år ikke at have kunnet stave, om sit forhold til naturen, mødet med kærligheden og om det at blive far for første gang.

Evelyn Gallagher (kaldet Evie) fortryder bitterligt den hurtige flytning til plejehjemmet i Dublin. Selvom hun er femoghalvfjerds og lige blevet enke, er hun langt fra døden nær. Så en morgen, mens hele hjemmet sover, trisser Evelyn ud gennem porten for aldrig at vende tilbage. Hun begiver sig ud på sit livs eventyr gennem Europa.

Men det er ikke alle, som synes, at store eventyr er passende for en dame i Evies alder, slet ikke hendes søn Brendan og hans kone Maura. Sammen begiver de sig ud for at lede efter Evelyn og følger et spor af mystiske tekstbeskeder, for at få hende hjem igen.

Da de endelig finder hende, får de sig en overraskelse, for mens Brendan og Maura har opgivet håbet om kærligheden, så har Evie det slet ikke.

Evie er en underholdende hovedperson med en livlig fantasi og en humor, som formentlig kan bringe lidt smil frem på læberne hos de fleste læsere – hun fik i hvert fald mig til at grine højt flere gange under min læsning.

Berusende og passioneret kærlighedsroman, der bør læses af enhver med svaghed for passion, perler og mystiske engelske viscounts i Victoria-tiden.

De forældreløse Hathaway søskende rykker uventet op i de aristokratiske rækker. 26-årige ugifte Amelia Hathaway har overtaget styringen af familien. Hun er på ingen måde en føjelig og farveløs gammeljomfru. Tværtimod er hun en yderst smuk, vittig, rapmundet og følelsesladet kvinde, der ved, hvad hun vil. Det sidste hun ønsker i sit liv er en mand, der bestemmer over hende. For endnu har ingen mand slået benene væk under hende, men det ændrer sig fuldkommen ved mødet med Cam Rohan. Hans blik synes at læse hende helt ind under huden – Amelia er hårdt ramt!

Bogen for dig, der godt kan lide romantik blandet med lidt krimi og mystik.

Advokaten Katie der kæmper med en ugengældt forelskelse og lidt for meget alkohol. I et forsøg på at komme ovenpå og lære mere om forældrenes død, tager hun en uge til Caribien.

Hun møder den spændende Ava og forelsker sig i et mystisk hus, hvilket hun byder på. Da hun vender tilbage til Dallas, ydmyges hun på det groveste i en retssag og flygter tilbage til Caribien, hvor hun nu er ejeren af det ønskede hus. Men alt går ikke, som det skal, og Katie må finde ud af, om hun flygter fra fortiden, ydmygelsen eller sig selv.

Handlingen er lidt træg i starten, og det er først hen mod midten, at den virkelig fangede mig. Når det så er sagt, så er den faktisk ret spændende, og man bliver grebet af fortællingen.

Gretelise Holm har skrevet en aktuel og bidende sarkastisk kriminalroman om en ganske almindelig familie, hvor alt ikke er, hvad det giver sig ud for at være.

Søndag den 16. september 2018 blev antropologen og samfundsforskeren Ellinor Green, 62 år, fundet død i sit hjem i Vanløse, og dødsårsagen kan ikke umiddelbart fastslås.

Plottet fungerer godt og virker (sørgeligt, synes jeg) realistisk, og bogen er effektivt fortalt i koncentreret og direkte sprog. Desuden er det dejligt befriende, at den kun er på 255 sider.

Den bedste danske krimi i 2019, Gretelise skulle have haft prisen overrakt ved den aflyste Krimimesse i marts.

Granitgraven foregår på solskinsøen Bornholm. Her følger vi Agnethe Bohn, som er præst og lige flyttet til Bornholm, hvor hun også oprindeligt kommer fra. Inden hun er kommet rigtigt i gang, bliver hun kontaktet af en ung russisk mand, som leder efter sin bedstefar.

Få dage efter deres møde bliver manden imidlertid fundet dræbt, og selvom politiet forklarer det som en del af et narkoopgør, så er Agnethe af en anden opfattelse, og hun går selv i gang med at finde russerens familie. Undervejs støder hun på en masse forskellige typer mennesker, men hvem kan hun egentlig stole på?

Plottet er spændende, og over et tema som der ikke er skrevet en masse krimier om i forvejen. Den russiske besættelses af Bornholm efter at resten af Danmark var befriet. Det kan jeg ihvertfald godt forestille mig, har sat sig sine spor på Bornholm. Faktisk er hele krimiens handlingsforløb, opbygning, hovedpersoner noget helt for sig selv. Og det er faktisk ganske befriende. Det er også helt tydeligt, at forfatteren har lavet et stort research-arbejde.

”Bornholmerdybet” er den 2. bog i serien om præstevikaren Agnethe Bohn og hendes fætter, politimanden Lars Bohn Hansen.

”Bornholmerdybet” handler om opklaringen af drabet på en ung kvindelig havbiolog, som Agnethe finder liggende død for foden af en trappe om bord på færgen Ystad/Rønne.

Ved første øjekast ligner det en ulykke. Men der er noget, der ikke stemmer. Den døde kvinde har arbejdet som havbiolog på et omstridt tunnelprojekt mellem Bornholm og Sverige, og snart opdager Agnethe Bohn og hendes fætter, politimanden Lars Bohn Hansen, at kvinden har fundet noget, ingen skulle kende til. Noget, som nogen vil gøre alt for at skjule.

Linda Castillo har foreløbig skrevet 11 bøger om den unge kvindelige politichef Kate Burkholder fra amish-land.
”Tvunget til tavshed” er den første i serien, og jeg vil stærkt anbefale at læse dem i rækkefølge.

Livet går sin stille gang i den søvnige by Painters Mill i Ohio. Politichef Kate Burkholders sager hører til i bagatelafdelingen, lige indtil en kvinde findes myrdet på en vinterkold mark. Seksten år før huserede en seriemorder med meget bestemte kendetegn i byen, og nu kommer der en bølge af nye mord med nøjagtig samme karakteristika.

Kate tøver med at tilkalde den nødvendige hjælp udefra, fordi hun bærer på en dyster hemmelighed. Byrådet tager imidlertid affære, og Kate tvinges til at samarbejde med Tomasetti, feltagent fra BCI, der har sine egne, indre dæmoner at slås med.

Fortællingen kulminerer i en overraskende slutning, hvor Kate er tæt på at miste livet. Forfatteren beriger desuden romanen med et godt indblik i amishkulturen som en velintegreret del af handlingen.

Precious Ramotswe arver en del penge efter sin far, der var kvægavler, og beslutter at bruge disse på at realisere sin drøm: Hun vil være detektiv. Hun køber et hus, åbner sin forretning og langsomt men sikkert begynder kunderne at melde sig.

Bureauets efterforskning skal bygge på menneskelig intuition og intelligens, og det har hun i rigt mål. Hendes store forbillede er Agatha Christies Miss Marple. Mma Ramotswe er et charmerende menneske, ikke helt ung, men derfor også en kender af mennesker og med egne erfaringer i bagagen.

Det er ikke sager som de ses i andre kriminalromaner, men bogen er heller ikke som kriminalromaner er flest. Det er en roman om livet i Afrika. Om de skærmydsler en dagligdag der bringer med sig. Om varmen, tepotterne, slangerne, de gamle biler, menneskene og kærligheden. Om livet i Afrika. Den er charmerende, reel og ikke uden humor. Den giver et indtryk af landet og er et behageligt bekendtskab, selvom den indimellem også er uhyggelig. En samling af livsbekræftende beretninger fra Afrika.

Bogen er første del i en lang serie, de første bøger er filmatiseret og dvd’erne kan lånes på biblioteket.

Hannah Wolfe er en ung, selvstændig, stædig og sej privatdetektiv med en herlig selvironi og hårdkogt jargon.

Carolyn Hamilton, en ung lovende balletdanserinde har været forsvundet i mange måneder og kun vist livstegn via nogle postkort, sendt til hendes tidligere protegé og erstatningsmor, miss Patrick. Hannah Wolfe sættes på sagen, men er kun lige startet, da liget af Carolyn, gravid i 8. måned, fiskes op af Themsen. Politiet konkluderer hurtigt, at der var tale om selvmord, hovedsageligt begrundet af et afskedsbrev fundet i hendes lejlighed. Hannah Wolfe bliver dog ret mistænksom, idet hun selv var brudt ind i Carolyns lejlighed dagen før og trods ihærdig søgen ikke havde fundet noget af interesse.

Velkommen tilbage til starten af 1990’erne til dengang hvor mobil telefonen ikke var opfundet J

Med 7 bøger giver Ole Frøslev et billede af København fra tiden under 2. verdenskrig.

Vi følger kriminalbetjent Bjørner og hans kolleger fra Rosenvængets politistation fra lige før besættelsen i 1940 og slutter med befrielsen i maj 1945.

Der cykles utroligt meget i dette København på lavt blus bag mørklægningsgardiner. Der drikkes meget erstatningskaffe og spises mange madpakker, smurt i en tid med udbredt armod og folk, som vitterlig sultede.

Serien er fiktion, men bygget over virkelige begivenheder, og bøgerne er af anmeldere og læsere blevet berømmet for deres autentiske skildringer og atmosfære.

Efter Ole Frøslev havde udgivet de første bind i serien, kom han i kontakt med en tidligere modstandsmand i Bopa, politimand og kommunist Herluf Rasmussen fra Hvidovre. I de efterfølgende bind har han været en uvurderlig bidragyder til autenciteten i serien.

Jeg vil anbefale at læse bøgerne i rækkefølge: Mørketid, Hestetyven, Slagteren fra Ryesgade, Profeten, Dragerkuskens brudenat, Gangsterpigen og Haltefanden.