Lena Sommer

Sommerferielæsning - Lena anbefaler

10.07.20
Igen denne sommerferie anbefaler vi fra Egedal Bibliotekerne de bøger, vi bedst kunne lide at læse det forgangne år.

Bogen handler om pigen Francies opvækst i Brooklyn, i starten af 1900-tallet. Francies’ forældre er andengenerationsindvandrere fra hhv. Østrig og Irland. Hendes irske far er sød og dejlig, men også en drukkenbolt og upålidelig, hendes østrigske mor er stærk og smuk og arbejder hårdt for at få enderne til at mødes, men er også kold og bestemt. Francie er en viljestærk og klog pige, og historien genspejler tidsperiodens uligheder i alle former. Den viser også den arv, hun har fået fra hver af sine forældre, som er med til at skabe den unge kvinde, hun kommer til at være, når bogen slutter. Historien er autobiografisk og bliver fortalt i et stille og rolig tempo. Er man interesseret i USA og immigrationsfortællinger, så vil man nyde at læse denne amerikanske klassiker.

Eilis bor sammen med sin storesøster og mor i Irland i starten af 1950’erne, hendes far er død og hendes tre brødre er taget til England for at tjene penge. Søsteren har rundet de 30 og selvom hun er smuk, klog og populær, har hun ikke fået sig en mand. Eilis er mere upåfaldende, hun har ikke noget job og heller ikke nogen kæreste. Derfor bliver det besluttet at sende hende til Brooklyn, hvor hun får et arbejde og får lov til at læse på aftenskolen. Langsomt kommer Eilis ud af sin skal og udvikler sig til en livsglad ung kvinde til tragedien rammer…

Bogen er både en ”coming of age” fortælling om Eilis, men også et flot tidsbillede: 1950’ernes mode, film og musik bliver nævnt gennem hele bogen. Og kontrasten mellem irerne, amerikanerne og de italienske indvandrere bliver levende beskrevet og giver et godt billede af mangfoldigheden. Jeg synes, at bogen er fantastisk skrevet. Selvom historien blev fortalt færdig, kunne jeg godt have fortsat med at læse om Eilis’ og Brooklyns udvikling.

Ungdomsbog. 14 årige hollandske Emilia har fået nok af sine forældre, faren har gjort noget forfærdeligt og moren er kun interesseret i sin kunst, derfor tager hun et fly til New York. Da hun når frem, viser det sig, at den ferielejlighed hun har booket, ikke findes, at hun ikke kan tjekke ind på et hotel, og at New York gør sig klar til orkanen Sandy. Emilia har en bakteriefobi og skal vaske sig og spritte af konstant. Heldigvis møder hun sure Seth og hans meget ivrige lillesøster Abby og lækre Jim, som har mistet en finger. Sammen gør de sig klar til, at stormen rammer.

Jeg fandt bogen den 12.marts, da vi gjorde klar til nedlukningen og kunne ikke lade være med at se paralleller med bogen og den aktuelle situation. Bogen er en ungdomsbog, men den er så velskrevet, at voksne mennesker også får noget ud af den.

Først en advarsel: Man skal ikke læse ”En lykkelig slutning”, hvis man er sart ift. døden og døde kroppe. Bogen er til gengæld meget interessant og detaljeret skrevet, især hvis man er interesseret i Københavnshistorie og meget skæve familiesagaer. Vi følger en familie af bedemænd, hvor en generation overgår den næste i at være ganske forfærdelige mennesker, og alligevel begynder man at holde af nogle af dem. Personligt fik jeg meget ud af bogen, den er grundigt researchet og meget velskrevet. Den bugner af facts og pudsige anekdoter, men har også nogle mystiske elementer, der er så plausibelt forklaret, at man accepterer dem som værende sande.

Denne fantasy young-adult roman er første bind i Rosenholm-trilogien. Den handler om 4 piger, der i bedste Harry Potter stil modtager et brev fra en ukendt kostskole, et sted på Sjælland. Pigerne er vidt forskellige, også aldersmæssigt. Og da de når frem til skolen, viser det sig snart, at det ikke er et almindeligt gymnasium, de skal gå på, og at de heller ikke er de almindelige piger, som enkelte af dem troede de var. Bogen er velskrevet også til en voksen læserskare. Bogens univers er bygget op i en fusion mellem den moderne verden og den nordiske mytologi med alle sine mysterier og sin naturmagi. Og selvfølgeligt er der også forbudt kærlighed, uhyggelige ånder og masser af konflikter mellem pigerne.

Andet bind er lige udkommet, og jeg glæder mig allerede til at læse mere om pigerne fra Rosenholm.

Romantisk Chicklit. “Chance of a lifetime” serien er på tre bind og handler om tre veninder sidst i 20’erne, der vinder penge i lotto, ikke nok til at kunne leve af dem i luksus resten af deres dage, men nok til at opfylde deres drømme og mere til. ”Begynderheld” er det første bind, og ligesom de to andre bind skifter perspektivet mellem kvinden og manden. Den handler om den meget kloge og begavede Kit, som headhunteren Ben prøver at overtale til at skifte arbejdsplads, samtidig renoverer Kit et victoriansk townhouse, som hun vil fylde med genbrugsguld. Kit er rodløs og ensom, men har sine bedsteveninder Zoe og Greer som base. Ben er kommet tilbage til hjembyen for at passe sin syge far, han kan heller ikke finde ud af, hvor han hører hjemme.

Jeg kan lide, at kvinderne er stærke og uafhængige, det er ingen Askepothistorie og de skal ikke redes af en mand. Venskabet vægter høj, det samme gør selvstændigheden. Dog finder hovedpersonerne også ud af, at der ikke er noget galt i at have en at dele sit liv med.