Vinterlæsehygge med 1.HF Twilight - Tusmørke

31.01.23
En gruppe elever fra 1.HF på Egedal Gymnasium og HF har anmeldt deres yndlingsbøger. Læs her på deres bud på en god bog til hyggeligt vinterlæsning

Twilight "Tusmørke" skrevet af Stephenie Meyer

Vanedannende historie

Der er en grund til, at mere end 10 millioner bøger i Twilight- serien er på tryk. Tusmørke, den første bog i serien, er den vanedannende historie om to teenagere: Bella, en almindelig pige, og Edward, en perfekt gentleman - og en vampyr. Man kan meget hurtigt blive grebet af bogen, for der sker så meget interessant, og ens fantasi tager over, så man helt glemmer sine fysiske omgivelser. Tusmørke er en sjov bog at ’gå vild i’, og den slutter alt for hurtigt.

Tusmørke bliver fortalt via den 17-årige Bella Swan, der flytter fra Phoenix til den lille by Forks, Washington, for at bo hos sin far resten af sin ​​gymnasietid. Her møder hun Edward Cullen og hans familie, der besidder en anderledes og uimodståelig skønhed og nåde, som Bella er meget tiltrukket af. Det viser sig at de er vampyrer og udødelige. Men de har valgt at benægte deres trang til at drikke menneskeblod og kalder sig vegetarer efter deres egen logik ved at slukke tørsten med dyrenes blod. Derfor er der ingen mord, og ingen ville mistænke dem for at dræbe mennesker. Bella finder dog snart ud af, at ikke alle vampyrer i hendes liv er deres form for vegetar. Tusmørke er fortællingen om Bella og Edwards spirende forhold – det velkendte teenagedrama - sammen med det uventede, fordi Edward og hans familie trods alt er vampyrer.

Bogen er blevet rost for sin aktualisering af seksualitet og moral. Selvom der er masser af længsel og sensualitet i bogen, er der ikke sex, druk eller stofmisbrug. Edward nægter Bellas ønske om selv at blive omdannet til en vampyr, da han ikke mener, det ville være den rigtige ting at gøre. Han føler sig fanget, fordi tiden går, men han sidder fast i sin alder og udseende. Han vil gerne give Bella et godt, meningsfuldt og ”rigtigt” liv.

Tusmørke er en nem og behagelig læsning. At den er fortalt i 1. person, får nærmest siderne til at dreje sig af sig selv. Det er ikke et litterært mesterværk, men det er en unik og underholdende - hvis ikke fejlfri - historie. Tusmørke appellerer først og fremmest til teenagepiger, men også til kvinder i alle aldre - sandsynligvis ikke til flertallet af mænd. Det er en meget romantisk og piget bog, en chickflik bog. Læserne vil være ivrige efter at fortære de næste tre romaner, når Tusmørke er læst.

Bogen er en meget underholdende, tempofyldt historie om romantik og spænding. Sproget kan dog til tider være klodset, og Edwards perfektion kan være over-the-top, selv for et fiktivt overnaturligt menneske.

Materialer