Særligt for studerende

Her kan du få en masse gode råd til, hvordan du kommer i gang med at finde litteratur til din opgave, og hvad du ellers skal være opmærksom på i forbindelse med opgaveskrivningen.
 
Processen
Når du kaster dig over en opgave, er det vigtigt at have processen for øje. Brug lidt tid på at læse din problemformulering igennem. Hvad skal der til for at besvare problemformuleringens spørgsmål/teser? Præciser dine emner og underemner evt. ved hjælp af et mindmap og tænk over, hvilke materialetyper du skal bruge. Skal det være artikler fra videnskabelige tidsskrifter, bøger, avisartikler mv?
 
Husk løbende at gemme oplysninger om bøger, hjemmesider mv. til din litteraturliste. 
Kommer du i tvivl om, hvordan opgavens elementer skal konstrueres kan du læse op på det her: www.skrivopgave.dk
 
Informations- og litteratursøgning
Som udgangspunkt bør du søge og reservere bøger hos Egedal Bibliotekerne. Husk at logge ind inden du danner en huskeliste og/eller reserverer materialer. Du kan blive oprettet som låner ved at møde op på dit lokale bibliotek med dit sundhedskort. Hvis du er under 18 år, skal du have en underskrift fra dine forældre.
 
Hvis du ikke finder hvad du søger, kan du med fordel søge videre i Bibliotek.dk, som er en national database, der giver dig adgang til at søge og låne bøger, tidsskriftsartikler, avisartikler, DVD´er mv. fra hele Danmark. Du bestiller materialet hjem til dit lokale bibliotek, og afleverer det der igen.
 
Ønsker du at søge i avisartikler er databasen InfoMedia oplagt. Du skal opholde dig på biblioteket, for at få adgang. Her får du avisartikler fremvist i fuld tekst. Kom videre til Infomedia her. Vil du have fremmedsprogede artikler skal du benytte databasen PressReader. Find mere information om PressReader her.
 
Når du skriver opgave i folkeskolen eller på en ungdomsuddannelse kan du med fordel benytte de databaser biblioteket giver adgang til. Her finder du information om alt mellem himmel og jord. Eksempelvis i databaserne Science in Context, Biography in Context, Faktalink , Historiens verden m.fl.
 
Kildekritik og plagiat
Husk at være kildekritisk både når du benytter oplysninger fra bøger, artikler og hjemmesider. Især når du søger information på Internettet, bør du skrue op for dine kildekritiske overvejelser. En tommelfingerregel er altid at reflektere over, hvem der er forfatter? Hvilken organisation, virksomhed, institution står bag? Hvilken årsag er der til/baggrund er der for, at de udtaler sig om dette emne? Hvornår er dokumentet udgivet? Hvilke holdninger præsenterer forfatteren i forhold til dit emne og bør andre holdninger afdækkes for at få et ordentligt perspektiv på emnet?
Husk altid at citere dine kilder korrekt. Kopier aldrig andres tekst ind i din opgave uden at redegøre for, hvor du har det fra.
 
Litteraturlister
Prøv Litteraturlistegeneratoren udviklet af Alexander Leo-Hansen - et værktøj til at opsætte sin litteraturliste på en hurtig og ensartet måde. I generatoren skrives de nødvendige informationer, og derefter opsætter hjemmesiden disse informationer, så de står helt korrekt.
 
Lonnie Tenja Andersen, Egedal Bibliotekerne, Januar 2015
Opdateret maj 2017