Eva anbefaler: Dallas København

En fandenivoldsk og rablende vanvittige børnebog til alle børn og barnlige sjæle fra 10-11 år

Pigen med det usædvanlige navn Dallas København (hun er født i Dallas, Texas) er 12 år og bor sammen med sin 92-årige oldefar i et stort hus i Frederiksberg have.
Oldefaren er opdagelsesrejsende med egen jeep og har i øvrigt en stor hemmelighed. Dallas mor rejser verden rundt for at redde vilde dyr, bl.a. ammer hun en abe i Afrika og sin far lærer hun først at kende til sidst. Bedsteforældrene døde i en rutsjebane, da vognen satte sig fast øverst oppe og blev ramt af et kraftigt lyn. Bedemanden havde en kost med, da han ankom!

I sin fritid går Dallas til boksetræning hos boksetræner og kvantefysiker Chargerman Clay, hvis hjerte er på størrelse med et agern.

Da Dallas fylder 12 og er alene hjemme, mens det øsregner, ønsker hun bare at dagen er overstået – hun ved endnu ikke at hun i løbet af den kommende uge vil:

  1. stå bag et lille bitte mord på et menneske
  2. flygte fra politiet
  3. blive skudt på
  4. slås med et rovdyr
  5. lære alt for meget om kærlighed

Da Dallas oldefar forsvinder, sætter hun alt ind på at finde ham, heldigvis hjulpet af den 13-årige tatoverede dreng Jack og alkoholikeren Okker. Det fører dem så langt væk som til Kirkenes i Nordnorge, hvor de ud over at slås med en bjørn med en meget god hukommelse også får afsløret oldefarens hemmelighed og at hele slægten bygger på fortielser, løgne og undertrykte følelser.

Bogen er dramatisk og sjov, men tager fat på alvorlige emner. Peter Molde-Amelung mener ikke, at børn skal skånes for de svære ting i tilværelsen og han har da også brugt en stor del af sit voksne liv på at skræmme børn. Bl.a. som vært på P3’s "Børneradio" og TV2’s "Fjernsyn med Sara & Peter" og han forsøgte engang at få nogle hestepiger til at spise hestebøffer på TV2.

Læs den, læs den, læs den – også selv om du er voksen