Anbefaling: Darkest Minds – ond vilje

Dette er e(ndnu e)n bog om en dystopisk fremtid med et knivskarpt plot og masser af originale twist, som tegner en støt stigende spændingskurve

Man møder hovedpersonen, Ruby, i en grum prolog på en særligt dårlig dag i en interneringslejr. I de efterfølgende kapitler udrulles historien om, hvad der skete, og hvordan hun endte der, ganske langsomt. 

Vi får at vide, hvordan sygdommen IAAN – Idiopatisk Adolescensrelateret Akut Neurodegeneration – smadrede familier og selve samfundets struktur, da det blev klart, at de få overlevende børn havde forandret sig og udviklet evner indenfor bl.a. tele- og pyrokinese, og ikke mindst da de voksne blev bange for dem.

Nogle børn dør, andre forsvinder bare. Det er uhyggeligt, men Ruby accepterer det som et vilkår i tilværelsen, indtil alt ændres på hendes 10-års fødselsdag. Hun overlever IAAN, men udvikler ganske særlige evner og sendes til rehabiliteringslejren Thurmond, hvor et sandt et kontrol- og terrorregime hersker, og Ruby må lære at skjule sin særegenhed for at overleve.

Først som 16-årig får Ruby chancen for at undslippe, og det bliver starten på et hæsblæsende roadtrip. Hun slår følge med Liam, Chubs og Suzume, som også er på flugt fra internering. Sammen leder de efter den legendariske Flugtprins og den hemmelige koloni East River, som er det eneste sted, hvor de kan føle sig sikre.

Det er en fortælling om mange ting: om flugt og om håbet på en bedre fremtid på trods af alle odds (med mange og klare referencer til Kaninbjerget); om tillidstab og forræderi; om at risikere sig selv i en relation til andre mennesker efter ekstreme svigt; og mest af alt om den altopofrende kærligheds ultimative offer…

Alexandra Bracken udfolder Rubys personlige tragedie gennem flashbacks i løbet af historien, så hendes handlingsmønstre og fobier snart bliver pinefuldt forståelige - efter en lidt forvirrende opstart. Rubys evner og livssituation er, hvad mareridt er skabt af, og fortælles på en troværdig og skræmmende måde.

Som bogens åbne slutning også afslører, er der tale første del af en triologi, men fortsættelsen kommer snart her på biblioteket.