10 titler som Niels glæder sig til at læse

På en inspirationsdag om ”Årets bøger 2019” blev jeg præsenteret for en række titler, indenfor biografier, debat og kultur, som jeg endnu ikke har læst

Bøgerne blev præsenteret af journalist og forfatter Lone Kühlmann. Her kommer de 10 titler, jeg glæder mig mest til at læse

Reserver bøgerne på listen under artiklen.

Hanne Sindbæk:  De renfærdige: fortællingen om Novo Nordisk

Forfatteren har gjort er et blændende stykke arbejde. Idégrundlaget var fra grundlæggeren, at Novo Nordisk skulle være til samfundets bedste. Det blev dog svært hen ad vejen. Historien er også præget af personlige kampe blandt bogens hovedpersoner. Men en god bog. 

Novo Nordisk er Skandinaviens mest værdifulde selskab. Alligevel er historien om denne helt ekstraordinære virksomhed aldrig skrevet. Før nu. 

Tom Buk Swienty: Løvinden: Karen Blixen i Afrika

Det er en god bog, men uden nogen nye afsløringer. Hendes familie, med hendes mor og onkel i spidsen, brugte 100 millioner kroner på farmen. Men det fungerede ikke, bl.a. pga. klimaet. 

I Afrika kaldte de hende ”The Lioness”. Hun ankom i januar 1914 med store drømme om et nyt og frit liv og forlod kontinentet ribbet for alt i 1931. 

Søren Pind: Frie ord

Søren Pind skriver let og muntert. Han er et stort lys og klarsynet.
Han er meget inspireret af Labour-modellen, hvor man koncentrerer sig om sving-stemmer. Han forærede en Labour spinddoktorbog til Anders Fogh Rasmussen. 

Søren Pind trækker i bogen tråde fra 70´ernes kaos over frihedsrusen efter ´89 ind over vreden over tårnenes fald i 2001 og helt ind i migrationen og populismens årti. 30 års erfaring i dansk politik ses her. 

Malene Lei Raben: Fruen: en datters historie om kærlighed og frihed

Historien har vi hørt før. Forfatteren har dog en virkelig god hukommelse. Graver alle bemærkninger om moren frem. Hun kan dog virke noget selvoptaget. 

Fruen var en stærk kvinde, som krævede – og fik- særbehandling. Modig og intelligent, fordringsfuld, lunefuld og let at såre. Som en skandinavisk Kleopatra tiltrak hun mænd med fatale følger.  

Roald Als: Håndtegner

I sine erindringer tager en af Danmarks mest kendte og elskede bladtegnere os med helt ind i skriveværkstedet.
Håndtegner er Roald Als´ personlige og muntre tilbageblik på et langt liv som tegner. 

Sjov bog at læse. Med mange tegninger. 

Ove Pedersen & Stine Bolther: Kommisæren

Tidligere kriminalkommissær Ove Pedersen ser i denne bog tilbage på sit politilivs store- og grumme sager. Fra dobbeltdraget på Femøren og mordet på Rockerpræsidenten Makrel, som han fulgte på første hånd. 

Forsøger at sælge ham som Roskildes Walander, hvilket ikke passer. Han er en pæn og ordentlig mand og der er ikke noget nyt under solen. Men en spændende bog. 

Lis Sørensen: Jeg er kommet for at synge

Bogen er bygget op om Lis Sørensens sange og det fungerer godt. 

Lis Sørensen har lagt stemme til danskernes liv i fem årtier. Nu giver hun endelig og for første gang stemme til sin egen historie. 

Niels Fastrup & Thomas G. Svaneborg: Det store skatterøveri

En bog der viser, at det er godt at vi har en fri presse. Hele skandalen blev afsløret af journalister. Det er rystende læsning. 

Historien om, hvordan et netværk af internationale finansfolk har svindlet Danmark og resten af Europa for mindst 410 milliarder kroner.

Bogen afdækker, hvordan netværket sammen med verdens største banker udviklede en plyndringskapitalisme, der i mere end 10 år lænsede Europas statskasser for ufattelige summer. 

Thomas Ubbesen: Vi var folket

Bogen beskriver udviklingen i Østeuropa. Den er dybdegående og god til at give folket ordet. 

En morgen omkring 1989 vågnede Østeuropæerne op til en ganske ny og chokerende verden. Berlinmuren var faldet og Østblokken var brudt sammen.

Men hvordan har de det egentlig i den østlige del af kontinentet her tre årtier senere?

Christina Astrid Vorre: De sidste øboer

Det er en sjovt at læse om de 10 mindst beboede øer i Danmark. Man får lyst til selv at besøge øerne. 

Christina Vorre har besøgt de 10 mindst beboede øer: Birkholm, Baagø, Christiansø/Frederiksø, Hirsholmene, Hjortø, Livø, Mandø, Skarø, Vejrø og Saltholm.