Den franske skole på Frederiksberg

Den 21. marts i år var det 75 år siden den Franske Skole på Frederiksberg ved en tragisk fejl blev bombet af det engelske luftvåben

Eva anmelder en roman, en ungdomsbog og en fagbog om begivenheden.

Jacob Weinreich: Pigen fra den franske skole
Mange gange har jeg hørt min mor fortælle om den 21. marts 1945, kort før 2. Verdenskrigs afslutning, hvor hendes kollega mistede et barn, da Royal Air Force bombede Shellhuset i København. Shellhuset var Gestapos hovedkvarter, hvor de ud over at holde modstandsfolk fanget og tortureret, opbevarede oplysninger om den danske modstandsbevægelse, der udgjorde en trussel mod det illegale arbejde. Angrebet var en succes, da målet blev sønderbombet, men samtidig en af Danmarkshistoriens største katastrofer. For på grund af dårligt udsyn og røg fra et styrtet fly, kastede mange af de engelske jagerfly samtidig bomber over Den franske skole på Frederiksberg. En ubeskrivelig tragedie, som kostede 86 børn og 18 katolske nonner livet, og mange flere blev alvorligt såret. 

Jacob Weinreich fortæller en fiktiv historie, som foregår i tiden op til, under og efter angrebet, hvor flere menneskers liv tilfældigt snor sig ind i hinanden. Den lille venneløse pige Malene, Alene-Malene, som går på skolen og bliver midtpunkt i de tragiske begivenheder. Hendes far er frihedskæmper sammen med den unge Harald, som er gået ind i modstandsbevægelsen for at hævne sin tvillingebror, der blev dræbt i starten af krigen. Malenes mor arbejder i Udenrigsministeriet sammen med den tyskkyndige Asta, som forelsker sig i Harald og sætter livet på spil ved at aflytte en tysk telefonlinje. I periferien møder vi nonnen Benedikte, som gør alt hvad der er muligt for at redde de indespærrede og døende børn. Endelig er der den engelske pilot Edward, som forbereder missionen, samtidig med han sørger over tabet af barndomsvennen Carter. Da Edward med sin bombejager er ud for Den franske skole, får han øjenkontakt med Malene og tanken at ”nazister har da ikke fletninger” og at noget er helt galt, stryger igennem hans hoved. 

Bogen er utrolig spændende, siderne vender sig næsten af sig selv. At den er bygget på virkelige, tragiske omstændigheder, gør den endnu mere gribende. Jacob Weinreich rammer historien ind i samtaler med øjenvidner, som har været en stor hjælp i hans research. 
 

Jonas Kleinschmidt: Englene over København

Ungdomsbog om 15-årige Johannes, som lige har mistet sin  farfar. De to var knyttet tæt sammen og farfar fortalte gerne om besættelsen, men når han kom til de engelske bombefly, der fløj hen over København, begyndte han at græde. Oprevet og ulykkelig stikker Johannes af fra hospitalet på en gammel cykel og bliver på forunderlig vis sendt tilbage i tiden til Frederiksberg i 1945. Her møder han drengen Raf (Royal Air Force), sin egen farfar som 16-årig. Det bliver et møde med tyske soldater i gaderne, små lejligheder, rationeringsmærker, Rich’s erstatningskaffe, hjemmerullede cigaretter, mørklægning og musik af Leo Mathiesen. I den alvorligere ende møder han Mulle, som arbejder i sin fars købmandsbutik, og da Mulles bror er nazi-sympatisør, bliver vinduerne i butikken gang på gang smadret af de andre drenge. Johannes når også at hilse på den pige, som bliver hans farmor.

Den 21. marts ser Johannes og Raf hvordan bomberne begynder at regne ned over Vesterbro og Frederiksberg fra de engelske bombefly. Her sker det fatale fejlangreb på Den Franske Skole, som bliver forvekslet med Shellhuset og hvor 86 børn og 18 voksne dør under murbrokkerne. De to drenge iler til stedet for at hjælpe sårede og tilskadekomne. Efter denne oplevelse slutter Johannes’ tidsrejse, og han cykler tilbage til hospitalet og har kun været væk et par timer.
Jonas Kleinschmidt har selv hørt sin morfar fortælle om tragedien på Frederiksberg, en oplevelse han aldrig fik bearbejdet. Tidsrejser er altid fascinerende, og hvem drømmer ikke om bare for enkelt dag at kunne møde sine bedsteforældre som unge.  Det er en rørende og barsk fortælling, som man sagtens også som voksen kan læse. 
 

Christian Aagaard: Bombemål Shellhuset og katastrofen ved Den Franske Skole
Skulle man have fået lyst til at fordybe sig yderligere i triumfen og tragedien den 21. marts 1945, kan denne flotte fotobog anbefales. Den er inddelt i seks kapitler, hvoraf de tre beskriver selve angrebet og de øvrige tiden før og efter; etableringen af Gestapo i 1933, Danmarks besættelse i 1940, krigens afslutning og RAF’s mindebesøg i København. Mange af billederne har ikke tidligere været vist, og det har været historikeren Christian Aagaards intention at præsentere begivenhederne for en ny generation på en lettilgængelig måde.

Der er skræmmende fotos fra angrebet, hvor fem fly ramte Shellhuset som planlagt, mens den anden og tredje angrebsbølge ved en tragisk fejl kastede bomber over Den Franske Skole, fordi de fulgte røgudviklingen fra et nedstyrtet fly. De omkringliggende gader på Frederiksberg blev også hårdt ramt, især Maglekildevej, hvor 900 mennesker mistede deres bolig og udover kæmpe traumer, måtte kæmpe for erstatning for tabt ejendom. Først omkring 1960 blev de sidste erstatningssager afsluttet. At der ikke var flere omkomne i kvarteret, skyldtes at mange lejligheder var tomme, fordi beboerne var på arbejde. Medtaget er også debatten om redningsaktionen, hvor det paradoksalt nok var mænd fra det forhadte Hippokorps, danskere i frivillig tysk polititjeneste, som var de første til at ankomme. 
Christian Aagaard kommer også omkring angreb mod andre af Gestapos hovedkvarterer, som dog alle står i skyggen af begivenhederne i København. Interessant er også et interview med chefnavigatør Edward Sismore, som fra London ledede planlæggelsen af angrebet; ”Jeg synes stadig, det er svært at sige, om det var en succes eller ej. For hvordan tager du børns liv med i det regnestykke?”

I dag står statuen af nonnen og de to børn, som skuer op mod himlen, som et mindesmærke over Den Franske Skole på Frederiksberg Allé. Skolen blev aldrig genopbygget, men der blev bygget lejligheder på stedet. Bogen kan læses fra ende til anden eller man kan bladre i den og nyde eller skræmmes af de fantastiske fotos.
 

09.08.20