Eva anbefaler: Skamløs

Pénélope Begieu: Skamløs bd. 1+2

Her udfoldes 30 forskellige kvinders livshistorier. Enkelte kendte, men langt de fleste ukendte. Kvinderne kommer fra forskellige verdensdele, tidsaldre og samfundslag, men fælles for dem er, at de var modige mønsterbrydere, nægtede at bøje sig for samfundets normer og har inspireret andre kvinder til at kæmpe for deres liv og rettigheder.

Vi møder bl.a. den amerikanske pige Clémentine Delait, der er muskuløs og får skæg i puberteten. Hun barberer det af, men ender med at lade det stå og leve som den hun er og driver en kabaretbar i 1800-tallets Frankrig.

Fredsaktivisten Leymah Gbowee fra Liberia, som er med til at standse borgerkrigen i sit hjemland og Katia Krafft fra Alsace, som allerede som barn nægter at læse ”pigefag”, får en kandidatgrad i kemi og står bag en del af den dokumentation, videnskaben har om vulkaner.

Konkurrencesvømmeren og havfruen Annette Kellerman vover at iføre sig et par bukser, der går lige over anklerne, slår sine mandlige konkurrenters rekorder og opfinder den første badedragt.

Af mere kendte kvinder hører vi om Joséphine Baker, den amerikanske artist, der forelskede sig i Frankrig. Mumitroldenes mor Tove Jansson, som har en affære med en gift kvinde på et tidspunkt, hvor homoseksualitet var forbudt i Finland og Bette Davis, som var en fantastisk soulsanger, men mest huskes for at skrive hits for andre og en kort overgang var gift med Miles Davis. 

Bagieu bad sine følgere på SoMe om at tippe hende med forslag til spændende portrætter, som oprindeligt blev publiceret på den franske avis Le Mondes hjemmeside .

Med det enkle sprog og sjove tegninger henvender den sig også til unge læsere, som her får kendskab til historiens (u)kendte kvinder. 
 

04.03.22