Betaling af gebyrer

Af Egedal Bibliotekerne (ikke efterprøvet)
30.01.17
Fremover følger vi bibliotekslovens regler for gebyrer

Vores nye bibliotekssystem håndterer gebyrerne efter reglerne i bibliotekslovens §21:

Det indebærer, at der beregnes  gebyrer således, at man kun betaler ét samlet gebyr på materialer som er:
a) lånt samtidig,
b) som har samme lånetid,
c) og som afleveres samlet.

Det er en ændring i forhold til det  du ellers har været vant til, hvor der alene blev tilskrevet gebyrer efter materialernes afleveringsdato. 

Det betyder at materialer, der er lånt på forskellige tidspunkter, og som efterfølgende er blevet fornyet samtidig - og derfor har fået samme afleveringsdato - vil udløse forskellige gebyrer, hvis de afleveres for sent.

Vær ekstra opmærksom på at få afleveret eller fornyet inden afleveringsfristen udløber. Forny ved at logge ind på Min konto eller ring Smørum 72597700, Ølstykke 72597750 eller Stenløse 72597730 .

§ 21 i Lov om biblioteksvirksomhed har følgende ordlyd:
"Kommuner kan opkræve et gebyr for overskridelse af lånetiden. Gebyret kan højst udgøre 20 kr. for materialer, som en bruger har lånt samtidig, som har samme lånetid, og som afleveres samlet, dog højst 20 kr. for børn og unge under 14 år. Såfremt overskridelsen er mere end 7 dage, vil gebyret kunne forhøjes til 120 kr., dog højst 55 kr. for børn og unge under 14 år. Såfremt overskridelsen er mere end 30 dage, vil gebyret kunne forhøjes til 230 kr., dog højst 120 kr. for børn og unge under 14 år."

Læs nærmere om gebyrer på Slots- og Kulturstyrelsen hjemmeside slks.dk.