Efterår i haven

17.09.21
I september går sommeren på hæld og efteråret tager over. Det betyder dog ikke at det er slut med at nyde haven - tværtimod. Efteråret er en spændende tid i haven, hvor man skal høste, samle frø og planlægge næste sæson.

Efteråret er tiden, hvor det lidt føles som om vi er på vej imod enden af alt det gode. Det er for koldt at gå med bare tæer i græsset, og dagene bliver kortere og kortere. Alligevel er det en af de bedste sæsoner, så fuld af udbytte, skønhed og fremtidsplaner.

Indsamling af frø

En dugvåd morgen er perfekt til at gå en runde i haven og dufte til roserne og de andre efterårblomstrende stauder og buske. Det, der er afblomstret, kan fjernes og der kan høstes frø, hvis man ønsker. Nogle frø kan med fordel spredes med det samme, hvis man har en egnet plads, andre har bedst af at vente til foråret.

En sæson for høst

Frugt- og bærhaven byder også på en masse; æbler, pærer, nødder, blommer og kvæder hænger plukkeklare og brombær og vindruer kan der også stadig høstes af. Hvis der ikke er noget at høste i din have er det nu også tiden til at plante frugttræer og bærbuske. 

I urtehaven står der også høst på programmet. Nogle rodfrugter kan med fordel opbevares i jorden indtil de skal spises, andet skal høstes og tilberedes, tørres og gemmes. Her kan vi også begynde at se frem til næste år og blandt andet sætte hvidløg og så spinat og vårsalat til overvintring.

Planlægning af næste sæson

I det hele taget skal vi se fremad og få ideer. Er der noget der skal flyttes, stauder, der skal deles eller hæk der skal plantes, er efteråret efter løvfald den bedste tid til det.

Et vinterhotel for dyrene

Måske skal der også tænkes på havens dyr. Der kan laves kvasbunker/hegn og gemmesteder til pindsvin, tudser og insekter. De skal selvfølgelig placeres, så de kan få lov at ligge indtil foråret. Fuglene skal måske have et foderbræt og fuglekasserne kan rengøres, så der er klar til indflytning. 

Nedenunder finder du et udvalg af havebøger, der måske kan give inspiration til at nyde haven året rundt.

Materialer