Else Marie anbefaler: 1979 af Val McDermid

1979  er den første i en planlagt serie på 5 spændingsbøger, der er sat med ti års mellemrum frem til i dag.

Det er historien om Allie Burns, en ung kvinde fra en arbejderklasse familie, der har et job som journalist på en tabloid i Glasgow. Hun har en grad fra Cambridge, et klart moralsk kompas og en grænseløs vilje til at lykkes i en mandsverden, hvor ingen af disse egenskaber er særligt velkomne. Hun ved, hvad hun er oppe imod: ”Jeg er en kvinde i en neandertalers verden.” 

Som kvinde plejer Allie at få historier, der involverer mødre, der føder i tog, og nøgenmodeller, der boltrer sig på strandene i januar. Men dette er en McDermid-roman, og tingene ændrer sig snart. I samarbejde med Danny Sullivan, den mindst usympatiske af hendes mandlige kolleger, falder Allie over en fidus, der involverer skattesvig. Problemet er, at Danny har en personlig pris at betale for at bryde historien.

McDermid var selv journalist og oplevede dette miljø på første hånd. Hun tegner et bemærkelsesværdigt levende billede af tabloid avispapirkulturen for 40 år siden - en sprudlende, nikotinmættet blanding af kyniske redaktører, hyggelige medskyldige betjente, korrupte, men yderst dygtige trykkere og journalister med udgiftsregnskaber, få illusioner og lejlighedsvis stribe af forbandet idealisme. 

McDermid kan skabe spænding på kanten af sædet bedre end de fleste romanforfattere. Men det jeg hæftede mig mest ved i bogen, er den verden hun har skabt i 1979. Det er længe før internettet og afslutningen på den kolde krig. Hun minder os blandt andet om, hvor meget aviser betød dengang, at det var helt almindeligt at storryge indendørs og at kvindelige journalister mest fik "husmoderstof".