Else Marie anbefaler: Kodenavn Alice

En roman om ekstremt mod, hævn og den højeste pris. Men også om at finde kærlighed og familie de mest uventede steder, hvis man tør åbne sit hjerte.

Fra første side var jeg helt opslugt, og jeg vil klart anbefale den til alle, der vil læse ’en god bog’.

Kodenavn Alice af Kate Quinn, foregår dels i 1947 og dels i 1915. I 1915 er den unge Eve ved at blive rekrutteret til at spionere for England mod tyskerne. En opgave som kræver intelligens, hårdførhed og mod.

I 1947 braser den unge Charlotte ind i Eve's hus. Hun søger sin kusine Rose, som forsvandt under 2. Verdenskrig og Eve har oplysninger om Rose. Eve er nu en nedbrudt og vred kvinde som lever af whisky og ikke lader nogen komme ind på livet af hende. Hun er ikke bleg for at true med sin skarpladte Luger. Men Charlotte lader sig ikke affeje - trods sine egne problemer i form af en uønsket graviditet og en familie som er ødelagt af krigen.

Sammen afdækker de to kvinder en frygtelig skæbne for Charlottes kusine forårsaget af samme mand, som er ansvarlig for Eve's og opløsningen af spionnetværket Alice.

Jeg er virkelig begejstret for denne bog, for den er så velskrevet og den viser kvindernes krig – ikke fra fronten, men bag linjerne, hvor snuhed, frækhed og klogskab er dine våben. Der fandtes mange kvindelige spioner under de to verdenskrige og deres bidrag i form af efterretninger skal ikke underkendes, men det blev de ofte – desværre.

Bogen bygger på virkelige begivenheder og personer, som virkelig giver bogen et ekstra tvist og det får én til at tænke over hvad kvinderne gennem tiderne har måttet udstå og kæmpe for. Deres kamp nyder vi godt af i dag.

Denne roman er ikke bare ekstemt spændende. Personkarakteristikken er fantastisk og man kommer virkelig til holde af personerne. De gennemgår alle en udvikling og ændrer deres egen skæbne.

Romanen vil egne sig perfekt til at blive filmatiseret! Jeg kunne forstille mig at Helene Bonham Carter vil være skøn i rollen som den storrygende, whiskydrikkende, bandende og vrede Eve. Hvis du vælger denne læseoplevelse, kan du glæde dig til at blive både godt underholdt og meget klogere.

Der er lagt op til, at læsekredse kan bruge bogen til debat, der er bagest i bogen en helt række spørgsmål, man kan tage op.