Eva anbefaler Blomstrende syrener af Martha Hall Kelly

Læs en bevægende roman om koncentrationslejren Ravensbrück under 2. Verdenskrig

Vi møder første gang franske Caroline, polske Kasia og tyske Herta i 1939. Caroline er tidligere skuespiller, societypige og ansat ved det franske konsulat i New York, hvor hun laver frivilligt velgørende arbejde. Ind imellem alle receptionerne, dyrker hun sin ulykkelige forelskelse i en gift mand.

16-årige Kasia lever et helt almindeligt teenageliv i en lille landsby i Polen, men da tyskerne besætter landet smuldrer alt; ved en tilfældighed bliver Kasia , hendes mor og søster Suzanna, sendt til koncentrationslejren Ravensbrück. Her oplever de frygtelige ting og Kasia og Suzanna bliver forsøgskaniner for nazistiske lægers operationer på raske kvinder.

Herta er nyuddannet læge, men kan ikke finde et ordentligt arbejde i et land, som dyrker "Kinder, Küche , Kirche" og mener at kvinders plads er ved kødgryderne mens de føder lyshårede børn. Hun har desuden travlt med at komme væk fra fattigdom og en onkel, der har misbrugt hende det meste af livet. Så da Herta ser et stillingsopslag som læge i en opdragelseslejr for kvinder, ser hun det som billet til et andet liv. Meget snart går det op for hende, hvilke uhyrligheder der forventes af lægerne i kz-lejrene, man da er det for sent at vende tilbage.

I Ravensbrück møder Herta , eller Dr. Oberheuser som hun nu kaldes, og Kasia hinanden. Kasias mor, som er sygeplejerske, redder i første omgang sit eget liv ved at blive Hertas hjælper på sygestuerne. Under krigen fortsætter Caroline sin indsats for velgørende organisationer og redder bl.a. mange franske børn. Efter krigen blandes de tre kvinders skæbner ind i hinanden og Caroline og Kasia forsøger at bringe retfærdighed til de mange ofre for nazismen.

Der er skrevet rigtig meget fiktion om 2. verdenskrig, denne hører til den meget underholdende, men også bevægende af slagsen. Den stiller spørgsmålstegn ved, hvilke grunde det enkelte menneske har til at handle som hun gør, også når disse handlinger er direkte modbydelige. Siderne vender sig af sig selv og jeg kan kun anbefale denne bog.

03.08.18