Russisk litteratur på Ereolen

21.12.20
Tid til at læse lidt russisk?

D 3.12 havde vi besøg af Morten Dyssel, ekstern lektor ved Københavns Universitet, til et klassikerarrangement om Fjodor Dostojevskijs Forbrydelse og straf.

I anledningen af dette velbesøgte arrangement sætter vi i december fokus på den russiske litteratur – klassikere såvel som nyere litteratur. Juleferien og corona-nedlukningen er en oplagt mulighed til at få læst nogle af de tykke russiske romaner, du har stående, eller måske endda opdage noget nyt, du kan låne på biblioteket.

Her er en oversigt over nogle af Dostojevskijs russiske klassikere, du kan låne på ereolen:

Forbrydelse og straf

Klassikeren over dem alle og kendt som 'verdens bedste krimi' om den unge jurastuderende Rodion Raskolnikov, der myrder en pantelåner og dennes søster for at komme ud af sine pengeproblemer. Romanen afdækker Raskolnikovs forsøg på at legitimere drabet og politiets jagt på morderen.

Findes både som e-bog og lydbog på e-reolen

Brødrene Karamazov

”Den mest storslåeede roman, der nogensinde er skrevet” har Sigmund Freud efter sigende sagt om romanen, der blev Dostovejskijs sidste. Romanen tager som Forbrydelse og Straf udgangspunkt i et mord, her på Karamazov, og opklaringen af dette. I romanen findes et omfattende persongalleri med alt fra klosterbrødre, godsejere, society-kvinder, fattige og ikke mindst Karamazovs tre sønner: Mitja, Ivan og Aljosja, der repræsenterer tre forskellige verdens- og livssyn.

Findes både som e-bog og lydbog på e-reolen.

Dobbeltgængeren

Denne uhyggelige roman er en af Dostovejskijs første værker – bare hans andet værk for at være helt præcis – og handler om en lavt rangerende embedsmand, Goljadkin, der drømmer om at stige i graderne og undslippe sin tilstand.  En dag møder han sin dobbeltgænger, Goljadkin den yngre, der er i stand til at træde i karakter, der hvor den ældre Goljadkin ikke kan – og forholdet mellem dem udvikler sig til en besættelse.

En roman med en stor psykologisk dybde og masser af spænding.

Findes både som e-bog og lydbog på e-reolen.

Kældermennesket

Kældermennesket minder i mange henseender om Dobbeltgængeren og er en roman om en jeg-person, der forkaster samfundet og fornuftens herskende ideologi og derfor har lukket sig inde i en kælder. Fra kælderen protesterer han med sin lange monolog om menneskets sande tilstand.

Bogen danner grund for mange af Dostojevskijs senere romaner som Forbrydelse og Straf og peger frem mod psykoanalysen.

Findes både som e-bog og lydbog på e-reolen.

Hold øje med Facebook fra d. 25. december, hvor vi hver dag lægger en ny russisk anbefaling ud.